Larb – Laos nationalrätt

Kärt barn har många namn, det gäller även Laos nationalrätt salladen Larb som även kallas Laap, Larp, Lahp eller Lahb. Larb är en av de internationellt mest kända salladerna och kan passa på Laos nationaldag den 2 december. Den kryddstarka, söta larb från Laos och nordöstra Thailand görs med en dressing av limejuice, fisksås och mald torkad chili, socker och – mycket viktigt – khao khua, krossat torrostat ris (som i smaken påminner om rostade sesamfrön och som ger salladen dess speciella nötiga karaktär). Korianderblad och hackad vårlök avrundar rätten.

I Thailand är lapp la, med fisk också populärt. Larb serveras med färska grönsaker och klibbigt ris. Rätten nam tok har utvecklats från lap men här är köttet skuret i småbitar och inte malt.

I Laos ingår traditionellt klibbigt ris i måltiderna och det äts med fingrarna. På landsbygden sitter alla på golvet och delar på rätterna. Traditionell laotisk mat är torr, kryddig och baserar sig på fisk, buffelkött, fläskkött, kyckling och örter. Maten är alltid nylagad och sparas inte. Förutom klibbigt ris – som kan ätas sött eller surt eller jäst och äts med fingrarna är laotisk mat mycket rik på grönsaker och steks ofta i kokosolja.

Här förmedlar vi ett recept på Larb med fläskfärs från Middagshjälpen

Larb - Laos nationalrätt Foto från Wikipedia

Larb – Laos nationalrätt
Foto från Wikipedia

 

Ingredienser:
400 g fläskfärs
2 msk fisksås
2 msk limejuice
1 msk stekt ris, okokt
1  liten röd lök eller vårlök
1  näve koriander
1  vårlök
Chili
socker
6  blad thailändsk söt basilika

Gör så här:
Stekt det okokta riset i en stekpanna tills den blir gyllenbrun. Häll över i en mortel och stött riset lite grovt. Ställ åt sidan.
Hacka vårlök och röd lök eller vårlök i tunna skivor.
Hacka koriander och basilika lite grovt. Stek fläskfärs tills den är klar.
Blanda ihop alla ingredienser i en skål, börja att hälla i 1 msk fisksås, limejuicen och socker samt chili om du vill och smaka av. Tillsätt mer fisksås, limejuice, socker och chili vid behov.

Källor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Larb
http://www.tourismlaos.org/show.php?Cont_ID=9
http://en.wikipedia.org/wiki/Thai_salads
http://www.middagshjalpen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *