Snart 50 år av sammanhållning inom emiratet firas

Huvudstaden Abu Dhabi Foto: Basil Soufi (BDS2006)

Huvudstaden Abu Dhabi
Foto: Basil Soufi (BDS2006)

Förenade arabemiraten firar sin nationaldag den 2 december till minne av hur landet etablerades den 2 december 1971 och då blev en federation bestående av sju emirat (motsvarande furstendömen).

Svärddansare, dansare, familjevänliga marschband, trumslagare, och flaggviftande människor, många klädda i traditionella dräkter, visar sin glädje och håller trycket uppe i paraden när 45 år av sammanhållning inom emiratet firas.

Förenade Arabemiraten, ligger i den sydöstra änden av den arabiska halvön vid Persiska viken, som gränsar till Oman i öster och Saudiarabien i söder.

Landet är en federation bestående av sju emirat (motsvarande furstendömen). Varje emirat styrs av klanledare som tillsammans bildar det federala högsta rådet, det högsta lagstiftande och verkställande organet i landet. En av klanledarna väljs till president i Förenade Arabemiraten. De ingående emiraten är Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah och Umm al-Qaywayn. Abu Dhabi är huvudstad i Förenade Arabemiraten. Islam är den officiella religionen och arabiska är det officiella språket. Sharialagar är en betydande källa till Förenade Arabemiraten lagstiftning.

År 1962 blev Abu Dhabi den första av de emiraten att börja exportera olja. Förenade Arabemiratens oljereserv som den sjunde största i världen, tillsammans med världens sjuttonde största naturgasreserv.

Maten i Förenade Arabemiraten är generellt mycket likt köken ifrån de länder som många invånare i Förenade arabemiraten invandrat från, såsom libanesiska köket, kinesiska köket och indiska köket samt alla de arabiska köken. Försäljningsställen med kebab och falafel är vanliga.

Meze är mycket omtyckt och äts med händerna samt en brödbit som används som sked.

Meze Foto: Unai Guerra

Meze
Foto: Unai Guerra

En mycket omtyckt maträtt är Kebab Kashkash, en kryddig kötträtt i tomatsås. Andra omtyckta rätter är matchbous, kryddat lamm med ris, harris, umm ali, ett slags brödpudding, esh asarya, ett slags cheesecake med topping av grädde samt mahalbiya som också är ett slags pudding. Dadlar används i många maträtter, både torkade och färska. Det dricks väldigt mycket kaffe i landet. På många ställen, i huvudsak i Dubai, finns det även många västerländska, indiska och persiska restauranger.

Umm Ali är en vanlig efterrätt i på arabiska halvön. Rätten är en brödpudding med grädde, mandel och ibland kardemumma, vars smak påminner om semla. Den anses vara en ”tröstande” rätt, likt en mor som tröstar sitt barn. Här är receptet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *