Ge på Giving Tuesday och hjälp världen

Nu finns även Giving Tuesday – efter Black Friday, Black weekend och Cyber Monday infaller dagen som en reaktion mot shoppinghysterin. Tanken är att man ska ge pengar till välgörenhet och ge tillbaka till samhället. Tusentals människor samlas världen över för att tillsammans visa att alla har något att ge. En aldrig så liten gåva gör skillnad.

Giving Tuesday startade i USA 2012 och infaller alltid tisdagen efter Thanksgiving. Dagen är störst i USA men är även mycket uppmärksammad i Storbritannien och andra delar av världen. Numera finns den i över 150 länder och 2017 lanserades dagen i Sverige.

På Giving Tuesday samlas ideella organisationer, offentliga aktörer och företag tillsammans med människor över hela världen med konceptet: Ge en gåva och uppmuntra andra att göra detsamma. ”Tillsammans skapar vi en bättre värld”, skriver organisationen på sin hemsida.

#GivingTuesday uppmuntrar människor att gemensamt ta ställning för givandet som handling. Alla har något att ge; en peng, en timme, en god gärning. Varje gåva gör skillnad.
”Använd hashtag #GivingTuesdaySweden och visa vad du gör!” uppmanar organisationen alla intresserade.

En av dem som startade rörelsen är United Nations Foundation – en organisation som stöttar och skänker pengar till FN:s viktiga arbete världen över. Belfer Center for Innovation & Social Impact vid 92nd Street Y samarbetade med United Nations Foundation. Tillsammans med en grupp influencers och grundfinansiärer lanserades en rörelse som nu engagerar tusentals organisationer globalt.

FRII är nationell samordnare (Global Partner) för #GivingTuesday i Sverige och en av 26 partners i världen. Uppdraget är att vara en katalysator som engagerar och inspirerar så många som möjligt att vara med i #GivingTuesdaySweden.

Källor:
https://givingtuesday.se/
https://www.metro.se/artikel/h%C3%A4r-%C3%A4r-allt-du-beh%C3%B6ver-veta-om-giving-tuesday

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *