65 år sedan Rosa Parks vägrade resa sig

Rosa Parks 1955 Okänd Fotograf

Rosa Parks 1955
Okänd fotograf

På kvällen den 1 december 1955 klev Rosa Parks på bussen för att åka hem från sitt jobb. När chauffören uppmanade henne att ge sin plats till en vit man vägrade hon.  

Hon dömdes sedan till böter, men överklagade sin dom och ifrågasatte på så vis legitimiteten hos raslagarna.

Enligt lagen i delstaten Alabama i sydöstra USA skulle alla svarta passagerare ge plats åt vita passagerare när bussen var full. Svarta skulle också sitta längst bak i bussen.

På arrestering av Rosa Parks följde en 381 dagar lång bojkott av bussresor på Montgomerys busslinjer. Flera av de inblandade i bussbojkotten kom senare också att bli några av rörelsens absoluta förgrundsgestalter, bland annat Martin Luther King Jr och Ralph Abernathy.

Buss nummer 2587 som Rosa Parks åkte med innan hon blev arresterad kan nu ses på "the Henry Ford Museum" i Dearborn i Michigan. Foto: Wikipedia

Buss nummer 2587 som Rosa Parks åkte med innan hon blev arresterad kan nu ses på ”the Henry Ford Museum” i Dearborn i Michigan. Foto: Wikipedia

Bojkotten inleddes den 5 december 1955 avslutades först den 20 december 1956. Det var datumet då en ny federal lag trädde i kraft, en lag som deklarerade att Alabamas och Montgomerys bestämmelser om rassegregerade bussar var oförenligt med den amerikanska konstitutionen.

Bojkotten blev ett kraftigt ekonomiskt bakslag för Montgomerys kollektivtrafik eftersom stadens svarta invånare, vilka utgjorde huvudparten av de bojkottande, också utgjorde huvudparten av kollektivtrafikens betalande resenärer (cirka 70%).

Rosa McCauley föddes 1913 i Alabama och gifte sig med Raymond Parks. Paret var aktivt i ”the National Association for the Advancement of Colored People”, en medborgarrättsrörelse för svarta. Rosa Parks arbetade bland annat med rösträttsfrågor.

Rosa Parks Day uppmärksammas den 4 februari eller den 1 december för att hedra medborgarrättskämpen Rosa Parks. Rosa Parks Day skapades av Kaliforniens delstatsparlament och firades för första gången den 4 februari 2000.

Källor:
timeanddate.com
Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *