Dianas eget recept på kalkon och gratineras sötpotatis med hemlagad tranbärssås och trattkantarellsås.

När Thanksgiving firas i USA, den fjärde torsdagen i november, är kalkon tradition på middagsbordet. Receptet är för upp till tio personer, beroende på hur stor fågel du har. Börja i god tid – kalkonen tar några timmar på sig i ugnen.

Ugnsstekt smaskig kalkon. Foto: Diana Ljungaeus

Ugnsstekt smaskig kalkon.
Foto: Diana Ljungaeus

Gratinerad sötpotatis
1 ½ – 2 kg sötpotatis (yams)
smör
farinsocker (eller strösocker)
mald kanel

Sätt ugnen på 200 grader, smörj en ugnsfast form. Skala potatisen. Skär den i centimetertjocka skivor och lägg ett par lager i formen. Strö över farinsocker (går bra med strösocker också) och rikligt med mald kanel. Klicka ordentligt med smör jämnt över potatisen och baka i cirka 200 graders värme i cirka 45 minuter.

Tranbärssås
250 g färska eller frysta tranbär
2 dl socker
2 dl vatten

Koka upp lika delar sockar och vatten och lägg i bären. Låt dem puttra i 10 minuter, tills tranbären börjar ploppa sönder. Kokar man för länge blir det gelé, men det är gott också.

Kalkonen
I alla amerikanska recept står det att kalkonen ska stekas i ugnen på svag värme. Jag tycker det torkar ut fågeln, så jag kör på hög värme, cirka 225 grader. Se till att din fågel är tvättad, tinad och torkad.
Fyll buken med färska kryddor – rosmarin och timjan är utmärkt. Lägg i hela grenar och gärna några vitlöksklyftor. Stick en fågeltermometer i bröstköttet. Vid 70° tas kalkonen ut, då är bröstfiléerna färdiga. Låren behöver oftast längre tid för att bli färdiga, cirka 80° innertemperatur.  Det tar mellan 2,5 till 4 timmar, beroende på hur stor fågel du har. Låt fågeln vila i 10 minuter innan du skär upp den. Skiva bröstet, som på en stor kyckling.

Trattkantareller
Foto: Caroline Maino


Trattkantarellsås
En handfull torkade trattkantareller
smör
ett par matskedar finhackad lök
1 msk dijonsenap
1 msk tranbärssylt (eller lingonsylt)
1 rågad msk mjöl eller maizena
2 dl mjölk
eventuellt lite grädde
peppar
en skvätt rödvin
sojasås

Smält smör i en kastrull, smula i trattkantarellerna, finhackad lök, dijonsenap och tranbärssylt (eller lingonsylt). Blanda ihop en rågad matsked matlagningsmjöl (eller majsstärkelse) med 2dl mjölk. Låt såsen koka upp, späd med mer mjölk eller grädde om det behövs. Smaksätt med peppar, en skvätt rödvin och sojasås. Njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *