En hel dag utan shopping

Samma dag som köp-mycket-dagen – Black Friday – är det En köpfridag – Buy nothing day. Det innebär att du under 24 timmar inte handlar något alls. Kanske det låter som en omöjlighet för en del. Men syftet med dagen är att uppmärksamma och protestera mot konsumtionssamhället och då framför allt överkonsumtionen som skapar en hel del problem för oss. Olika typer av manifestationer genomförs världen över.

En köpfri dag är en internationellt uppmärksammad dag. I Kanada, USA, Storbritannien och Sverige firas Buy Nothing Day på fredagen efter helgen Thanksgiving. I övriga Europa infaller dagen den sista lördagen i november varje år.

69501_437034979677991_1425239908_n

Initiativet till en köpfri dag kommer ursprungligen från Kanada och artisten Ted Dave. Den första ”Buy Nothing day” organiserades 1992.  Även Black Friday har sitt ursprung i USA och infaller på klämfredagen efter Thanksgiving, helgdagen som är fjärde torsdagen i november där. Den fredagen har blivit starten på julhandeln och en av de största shoppingdagarna.

För den som inte gillar att manifestera sina åsikter offentligt kan ju en dag i skogen vara ett alternativt sätt att fira. Även en slö stund i soffan kan ju under denna dag betraktas som en slags manifestation, vilket kanske kan locka en del till att visa sina sympatier.

Läs mer om köpfridag över världen på Adbusters webbplats:

http://www.enkopfridag.se/

1939695_749773525070800_4090587917167998507_n

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *