Fira Mångkulturella matdagen med en ny rätt

Idag den 16 november uppmuntrar vi skolor, förskolor och institutioner att servera rätter från det mångkulturella köket. Och varför inte överraska familjen med en rätt från fjärran land och som vanligtvis inte står på familjens meny. Låt dig gärna inspireras av de recept som Kultursmakarna samlat från alla jordens hörn.

Qabili palau – Afghanistans nationalrätt

Mångkulturella matdagen instiftades av Kultursmarkarna 2014, på dagen ett år efter att vi på Kultursmakarna startat vår hemsida. Lanseringen skedde på ”Internationella dagen för tolerans” – ett medvetet val av dag som står i samklang med den inriktning vi valt. Nämligen att skapa mötesplatser över kulturgränserna. Vilket vi gör med hjälp av grytorna. 

Under åren har vi arrangerat ett 50-tal matlagningskvällar där nya och etablerade svenskar lagat mat tillsammans, tränat på det svenska språket och umgåtts över en middag. Flera hundra personer att varit delaktiga i dessa kvällar och kunnat knyta nya vänskapsband. Många hade varit här en tid, pluggat svenska, börjat på universitetet eller fått sitt första jobb. 

Så kom den stora flyktingvågen 2015. Då tog vi kontakt med Nacka kommun och frågade om Kultursmakarna kunde hjälpa till med integrationen. Och 2016 kom vi igång med ett projekt där vi varje vecka lagade mat med fem afghanska ensamkommande ungdomar och fyra svenska ungdomar. 

Vi är så glada att se så många av dem som deltagit i våra aktiviteter har etablerat sig i det svenska samhället. Nu senast fick Rohulla Zahidi, som utbildat sig till rörmokare, en fast anställning i Åre. 

Nyligen blev Rohulla uppmärksammad av SVT Lokalt i Jämtland.

Nu ser vi fram emot att Covid-19 inte längre ska hindra oss från att skapa nya möten. Nyfikenheten och chansen att lära oss om nya kulturer driver oss på Kultursmakarna framåt. Belöningen är nya vänner, ny kunskap och ny energi.

Följ oss gärna via vårt nyhetsbrev som sänds ut varje vecka där vi i förväg berättar om högtider att uppmärksamma. Vi publicerar recept som kan vara bra att ha när inköpen ska göras inför kommande högtid. Om du vill ha vårt nyhetsbrev är du välkommen att anmäla dig genom att fylla i namn och mejladress i formuläret i högerspalten på Kultursmakarnas startsida.

Läs mer om svensk mat med mångkulturella rötter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *