Simchat Tora – torafesten

Den judiska högtiden Simchat Tora hålls för att fira att man fullbordat Toracykeln, det vill säga läst det sista avsnittet ur Femte Moseboken. Redan samma dag början man läsningen på nytt med första avsnittet ur Första Moseboken. I år, 2020, infaller högtiden den 11 oktober och börjar firas på kvällen före.

På Simchat Tora tar man ut alla Torarullar som finns i synagogan och bär rullarna

Torahrullar i en synagoga i Köln Foto: Willy Horsch

Torahrullar i en synagoga i Köln
Foto: Willy Horsch

runt sju varv och dansar med dom. Man turas om att bära Torarullarna och övriga deltagare nuddar rullarna med sin bönbok och kysser sedan bönboken. Torarullarna är för ömtåliga för att man ska ta på dom direkt.

En annan sed som är mycket populär bland barnen är att det, efter både afton- och morgongudstjänsten, delas ut godis till barnen. Godiset delas ut för att fira glädjen att man läst klart Moseböckerna och för att man ska få ett gott och sött liv.

Denna sed kan ibland leda till ganska kaotiska tillställningar. Jag har varit med om barn som köat gång på gång och därmed lyckats få flera omgångar med godis. En annan gång kastade man karameller till barnen från synagogans läktare med resultatet att barnen bokstavligen låg på golvet och slogs om godsakerna.

Några andra särskilda mattraditioner finns dock inte kopplade till Simchat Tora. Man äter helt enkelt det man tycker är gott.

Gästbloggare: Judit Lukács

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *