Låt ditt leende smitta av sig

Harvey Ball´s Smiley

”Gör en god gärning. Hjälp en person att le”, det är uppmaningen på World Smile Day som infaller den första fredagen i  oktober varje år. Dagen instiftades 1999 av Harvey Ball, samme man som ”uppfann” smiley-ansiktet 1963. Pröva att le åt en okänd person och se om ditt leende smittar av sig.

Vi blir mer kreativa, piggare och gladare av att dra på smilbanden. Det pekar flera undersökningar på. Enligt en undersökning av Inizio på uppdrag av vinhuset Lindeman’s anser kvinnor att de ler betydligt oftare än männen (90 procent jämfört med 59 procent). Men gemensamt för båda könen är att det är när vi är tillsammans med nära och kära som vi lättast får ett leende på läpparna.

Den bilden fortsatte att bli den mest igenkännliga symbolen på god vilja och god uppmuntran på planeten.

När åren gick, blev Harvey Ball, som uppfann smiley-symbolen bekymrad över överkommersialiseringen av sin symbol och hur dess ursprungliga mening och avsikt hade gått vilse i den stadiga repetitionen på marknaden. Då fick han idén att instifta World Smile Day®. Han ville att alla över hela världen skulle ägna en dag varje år till leenden och vänliga handlingar. Smileyn är neutral och fri från politik, geografi och religion. Han förklarade att den första fredagen i oktober varje år skulle vara World Smile Day®. Ända sedan den första World Smile Day® hölls 1999, har den fortsatt varje år i Smiley hemstad Worcester, MA och runt om i världen.

Efter att Harvey dog ​​2001, skapades Harvey Ball World Smile Foundation för att hedra hans namn och minne. Stiftelsen fortsätter som officiell sponsor för World Smile Day® varje år.

Denna webbplats skapades för att ge information om World Smile Day®, Harvey Ball och Smiley. Bläddra i arkiven för att lära dig mer om tidigare World Smile Day®-evenemang, Smiley och hans skapare – Harvey Ball. Och gå med firandet i år på fredagen den 7 oktober, och ”Gör en god gärning denna dag och hjälp en person att le”!

Ett gott skratt förlänger livet  
Det finns flera anledningar att le med jämna mellanrum. Enligt en studie från 2012 kan till och med oäkta leenden hjälpa oss att varva ner, och på så vis vara positiva för vår hälsa.Nästa gång du har fastnat i trafiken eller upplever någon annan typ av stress kan du prova att le en kort stund. Det kommer inte bara göra att du lyckas möta motgångarna med ett leende, det kan hjälpa ditt hjärta också, sa Sarah Pressman vid University of Kansas i samband med att studien släpptes.

Man kan också bli glad av att dela en måltid med någon det var länge sedan du träffade. Bjud hem en vän och laga till något riktigt smaskigt.

Källor:
http://www.worldsmileday.com

http://www.expressen.se/halsoliv/halsa/world-smile-day-sa-paverkar-ett-leende-din-halsa/

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *