Kaffets dag firas världen över

International Coffee Day  – Kaffets dag – firas över hela världen den 1 oktober. Enligt den internationella kaffeorganisationen är det ett evenemang som är till för att främja och fira kaffe som dryck. Den här dagen ska också användas för att främja rättvisemärkt kaffe och att öka medvetenheten om den svåra situationen som kaffeodlare lever under. Här kan du läsa mer om Kaffedagen.

DSCN3914

Fira dagen med en kopp kaffe som passar dig!

Det finns flera sidor på nätet eller i böcker där du kan läsa om kaffets historia. En är Arla.se. Här får vi veta att kaffebuskarna antagligen växte vilda i Etiopien. Deras uppiggande effekt upptäcktes av bönder som lät sina djur beta bland buskarna. Djuren blev lite mer alerta efter att ha knaprat i sig just dessa bönor. Kaffe gjorde sitt intåg i Sverige på 1600-talet, först som läkemedel, senare en dryck för det fina folket, på 1800-talet blev drycken något i var man och kvinnas kopp.

Enligt Fair trade ligger i Sverige i topp med att dricka kaffe och vi konsumerar hela en procent av all världens kaffe. Det innebär att vi i genomsnitt dricker cirka nio kilo kaffe per person och år. Kaffeproduktionen berör direkt cirka 25 miljoner odlare. De flesta odlare är ofta små familjejordbrukare och det största problemen för dessa är den ekonomiska osäkerheten. Fair trade garanterar bland annat just att odlarna får skäligt betalt. Dessutom har certifieringen flera andra fördelar för odlarna, men även för miljön. Därför vill vi på Kultursmakarna slå ett slag för rättvisemärkt en dag som denna.

De senaste 10 till 15 åren har intresset för kaffet som dryck exploderat och det kommer nya trender hela tiden. Först åkte bryggaren ut och istället satt vi på kaffebarer och prövade varianter som Café au lait, Espresso, Cappuccino, Caffé Latte och Macchiato. Alla skulle också bli sin egen Barista och den som inte hängde med utan satt och sörplade på bryggkaffe var hopplöst ute. De senaste trenderna enligt tidningen Buffe är spårbara bönor, kvarnmalet, havreskum och säsongstänk. Den som vill lära sig mer om just de olika kaffesorterna kan läsa mer på Coops kaffeskola.

IMG_4522

Britt Magnusson driver kaffe- och tebutiken tea`s i stadsdelen Haga mitt i centrala Göteborg sedan många år. Enligt henne är den senaste trenden att brygga sitt eget kaffe i speciella filter och mycket långsamt. Mockabryggare har också fått en renässans.
– Så här års på hösten är det många som vill ha smaksatt kaffe, säger hon.

För att fira kaffedagen föreslår hon just en kaffedrink på smaksatt kaffe. Det finns flera goda, men just till en kaffedrink är vanilj att föredra eftersom den smaken är så len, enligt Britt, på drinken lägger du sedan lite vaniljglass och sist toppar du med en klicka grädde. Efter det är det bara att njuta!

Teas kaffe och te i Göteborg

2 comments for “Kaffets dag firas världen över

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *