Månkakor på midhöstfestivalen

Mooncake1

Månkaka Foto: Junelee

Månkaka är ett litet kompakt bakverk med fyllning som kan vara söt eller salt, och som i Kina och stora delar av Östasien är intimt förknippat med den i mitten av hösten firade Midhöstfestivalen eller Månfesten som högtiden också kallas. 2020 infaller högtiden den 1 oktober. Kakan har i regel ett eller flera kinesiska tecken tryckta på ovansidan som talar om vad det är för fyllning eller bara signalerar lycka i form av exempelvis tecknet för ’långt liv’ eller just ’lycka’.

De runda kakorna består av deg fylld med en pasta av lotusfrö och i mitten en saltad ankäggula. Äggulan inuti ska symbolisera den lysande gula himlakroppen.

Månkakor Foto: Lena Ahlström

Månkakor Foto: Lena Ahlström

Kakan har sin form efter fullmånen, som i mitten av hösten när Midhöstfestivalen firas sägs vara ovanligt rund och stor, men rundheten är också en symbol för den samlade familjen. En populär berättelse gör gällande att grundaren av Mingdynastin, Zhu Yuanzhang, lät sprida meddelanden som manade till kamp mot de mongoliska härskarna i utdelade månkakor. Månkakor är idag ett ofta dyrt bakverk som, vanligen då i fint tryckta metallaskar, är vanligt som gåva dagarna före Midhöstfestivalen.

Den kinesiska midhöstfestivalen, som också kallas månfesten, är en av de viktigaste högtiderna i Kina. Den infaller vid den första fullmånen i den åttonde månaden i den kinesiska kalendern, vilket ofta blir i september.

Midhöstfestivalen firas traditionellt för att markera slutet på skördetiden och början på det mörka halvåret. Festivalen är också en symbol för familjesammanhållning. Om man varken bor med sin familj eller kan åka hem, bör man åtminstone ringa hem.

I många områden i Kina organiseras drakdans under festivalen, men det som är mest iögonfallande är de röda lyktorna som hänger överallt på hus, gator, fönster etc. Ett måste att göra med familj och vänner är att beundra fullmånen på en högt belägen plats.

Det sägs att fullmånen är som rundast och klarast på midhöstfestivalen, att den ser ut som en stor äggula. Månkakorna som brukar ätas på festivalen har exakt samma runda form  som månen. De är ofta fyllda med söt lotuspasta och en rund saltad ankäggula. I det gamla Kina brukade folk baka månkakor, men nu förtiden finns det massor av olika månkakor i färgglada förpackningar att köpa.

Titta på sagan om månfestivalen.

Källor:
Wikipedia
Mångkulturella almanackan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *