Moqueca de peixe från Guinea Bissau

Guinea-Bissau var tidigare en portugisisk koloni och firar nationaldag den 24 september. Landet är ett av de fattigaste i Västafrika och människorna livnär sig i huvudsak på jordbruk och fiske.

Stapelvarorna i köket är cassava, yams, sötpotatis och majs. Även ris är vanligt liksom lök, tomat och matbanan. Fisk och ris är relativt billigt.  Dyrare måltider kan bestå av nötkött, get, kyckling eller fläsk.  Det finns rikligt med mango, papaya, apelsiner, bananer, samt cashewnötter och jordnötter. Skalet runt cashewnöten krossas förresten och används för att tillverka vin.

Vit fast fisk passar till fiskgrytan moqueca de peixe. Foto: Caroline Maino

Vit fast fisk passar till fiskgrytan moqueca de peixe.
Foto: Caroline Maino

Guinea Bissau har ett rikt utbud av fisk vilket gör att där finns en rad olika fiskrätter. Soppor och stuvningar är vanliga och många rätter är vegetariska. I dryckesväg finns bland annat palmvin och cana & cana de cajeu, vilket är rom gjord på cashewnöt.

I samband med religiösa högtider och eller traditionella fester lagas god mat som familjen samlas kring. En mycket vanlig rätt i Guinea Bissau är fiskgryta, moqueca de peixe. Inspiration till receptet har vi hittat här.

Ingredienser för 6-8 personer:
1 kg fisk (vit med fast kött)
2 citroner
1 msk tomatpuré
1 paket krossade tomater
1 lök
1 chilifrukt
1 burk kokosmjölk
2 msk koncentrerad fiskfond
Salt och kryddpeppar
Olivolja
Ev vatten

Gör så här:
Putsa fisken och salta och peppra den. Skär den i stora tärningar om du vill. Lägg fisken på ett fat och häll över finrivet citronskal och någon matsked citronsaft. Låt marinera i rumstemperatur i någon timme.
Fräs skivad lök och finstrimlad chilifrukt i en panna. Förbered en sås med kokosmjölk, fiskfond, krossade tomater och tomatpuré och häll i pannan och låt koka upp. Lägg fisken i pannan och låt den sjuda i 5-6 minuter.
Servera med kokt ris.

Källor:
http://www.foodetc.se/guinea%20bissau.htm
http://globaltableadventure.com/2011/05/31/about-the-food-of-guinea-and-guinea-bissau/
https://en.wikipedia.org/wiki/Guinea-Bissau
http://www.guinee-bissau.net/gastronomie_guinee_bissau.php

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *