Blott Sverige originalets köttbullar har – eller…?

Köttbullar - en nationell skatt Foto: Steffen Wurzel

Köttbullar – en nationell angelägenhet
Foto: Steffen Wurzel

Ostkaka, kroppkakor, pitepalt, tunnbröd är alla rätter som har sitt ursprung från något visst landskap i Sverige. Men så är det inte med köttbullar – det är en rätt som är hela svenska folkets egendom. Från norr till söder i hela vårt avlånga land lagas köttbullar. Och den 23 augusti är det Köttbullens dag. 

Många tycker att köttbullar är den mest kvalificerade representanten för typisk svensk matkultur. Ändå finns hackat kött rullat i bollar i de flesta andra länders kök. Sverige har trots detta lyckats få en speciellt rykte om att vara det land där köttbullarna ”uppfanns”.

Köttbullar letar sig långt ned i svenskarnas själ och de anses av många vara vår nationalrätt No 1. Köttbullar representerar vad forskaren Michael Billig har kallat den banala nationalismen, alltså den till synes icke-aggressiva vardagsnationalism som gör att vi aldrig helt glömmer bort att vi tillhör en nationell gemenskap trots att gatorna inte fylls av flaggviftande människor.

Historikerna anser att inspirationen till att laga köttbullar i Sverige kom efter det att Sveriges krigarkonung Karl XII på 1700-talet nådde Turkiet med sin här och där kom i kontakt med de turkiska bollarna ”keftas”, som är snarlika svenska köttbullar men aldrig innehåller socker som de svenska bullarna ibland gör.

Vill du laga ”Svenska köttbullar” på Köttbullens dag den 23 augusti hittar du ett bra recept här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *