Moules frites en av Belgiens nationalrätter

Den 21 juli är det Belgiens nationaldag. Dagen firas till minne av att Leopold I blev landets första kung det datumet år. Här förmedlar vi recept till en av landets nationalrätter – Moules frites en motsvarighet till de engelska fish and chips.

Det belgiska köket är influerat av grannländernas kök, Tysklands, Frankrikes och Nederländernas. Ibland sägs det att det belgiska köket serveras som det tyskas i kvantitet men med det franskas kvalitet. Utanför landets gränser är Belgien framför allt känt för choklad, våfflor, pommes frites och förstås öl – i landet bryggs omkring 400 sorter.

Grande Place i Belgiens huvudstad Bryssel.

Under medeltiden var Belgien, tillsammans med bland annat nuvarande Nederländerna, en del av det Tysk-romerska riket. Omkring 15 år efter Napoleonkrigen blev Belgien självständigt, till följd av Belgiska upproret 1830. Då beboddes större delen av nuvarande Belgien av romerska-katoliker samt till del av franskspråkiga valloner, medan nuvarande Nederländerna huvudsakligen var reformert och utan franskspråkig minoritet. Leopold I (1831-1865) av Sachsen-Coburg valdes 4 juni 1831 till kung i Belgien. Han besteg tronen den 21 juli, vilket sedan dess är Belgiens nationaldag.

En enda officiell nationalrätt finns inte, men ibland kallas tre rätter från tre delar av landet för nationalrätter.
• Waterzoi – kyckling eller fisk i en tunn gräddbuljong – från den vallonska delen
• Carbonade flamandes – köttstuvning – från den flamländska delen
• Moules et frites – musslor och pommes frites från Bryssel

Alla tre rätter att det gemensamt är att de serveras med pommes frites, en rätt som belgarna anser är en ursprungligen belgisk rätt.

Även om pommes frites är ett fullt accepterat tillbehör i den högre gastronomin äts de för det mesta som snabbmat. Då serveras de oftast i en pappstrut tillsammans med majonnäs, och säljs i denna form från friterier som går under namnet frietkot eller friterie och som kan vara både fasta och mobila.

Fryst vatten blev pommes frites
Det lär ska ha varit vid år 1680 i Vallonien som belgarna kom på pommes frites. Då var det vanligt att fritera fisk, men fisk hade blivit en bristvara på grund av att vattnen fryst till is. Nöden har som bekant ingen lag och man testade istället att skära potatis i bitar som var tjocka som en plattfisk och fritera dem.

Moules frites består av kokta musslor och friterad potatis. Det är en motsvarighet till den engelska rätten fish and chips. Ofta serveras den med tillbehör i separata kärl, där musslorna serveras i ett svart kärl. Musslorna kan ångkokas i lag med exempelvis vin, lök och kryddor. Den betraktas som en enkel rätt att tillaga.
Vanliga tillbehör är bröd, majonnäs och salt. Till rätten dricks vanligen vitt vin eller öl.
Här förmedlar vi ett recept på moules frites från Expressens Mitt kök.

Ingredienser för 4 personer som huvudrätt:
Moules

Moules_Frites bild från Flickr

3 nät blåmusslor
2 vitlöksklyftor, finskurna
3 schalottenlök, finskurna
50 g smör
3 dl vitt vin
4 –5 dl grädde
4 kvistar persilja, hackad
2 färska lagerblad
4 kvistar dill, hackad
2 bifftomater, tärnade
salt

Frites
3 bakpotatisar, tärnade i kuber 2×2 cm
2 msk smör
salt

Gör så här:
Moules: Tvätta och skrubba musslorna. Släng döda och trasiga musslor.
Fräs vitlök och schalottenlök i smör i en kastrull. Lägg i musslorna. Slå på vinet och koka upp under lock tills musslorna öppnat sig. Häll på grädde, persilja, lagerblad och dill. Låt koka i några minuter. Vänd ner tomaterna.
Smaka av med salt. Servera med potatisen.

Frites: Tärna potatisen. Koka den i saltat vatten. Stek den i smör tills den är gyllenbrun. Smaka av med salt.

Källor:
http://nationalratter.blogspot.com/
https://fr.wikipedia.org/wiki/Cuisine_belge
https://sv.wikipedia.org/wiki/Belgiska_k%C3%B6ket
https://sv.wikipedia.org/wiki/Moules_frites
https://mittkok.expressen.se/recept/moules-frites/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *