Akta maten under hunddagarna!

I Fruntimmersveckan, den 23 juli, börjar Rötmånaden. Det är ett gammalt begrepp för den månadslånga period i slutet av juli och framåt när det är som varmast och fuktigast i Norden och maten lätt blir dålig. Perioden kallas även för hunddagarna. Slipp slänga mat med livsmedelsverkets råd.

Foto: Caroline Maino

Hundarna på bilden har inget ansvar för hunddagarna Foto: Caroline Maino

Redan de gamla grek.. – nej, romarna – konstaterade att maten höll sig sämre under eftersommaren. Under romartiden bestämdes från officiellt håll att denna tid började den dag då stjärnan Sirius i stjärnbilden Stora hunden första gången kunde iakttas i gryningen, och varade sedan i en månad, det vill säga från 22 juli till 21 augusti. Med anspelning på stjärnbilden kallades perioden dies caniculares som betyder hunddagarna.

Wikipedia gör en intressant jämförelse med det franska ordet canicule, som idag helt enkelt betyder värmebölja. Detta visar vilket inflytande latinet haft på franska språket genom dies caniculares. Fast genom åren har betydelsen förändrats på så sätt att canicule numera inte kopplas till något speciellt datum.

Trött hund i högsommarvärme Foto: Monika Maino-Folin

Trött hund i högsommarvärme
Foto: Monika Maino-Folin

I flera länder kallas motsvarigheten till rötmånaden för just hunddagarna, även om man numera säger att rötmånaden är den period då solen står i Lejonets tecken.

I bondesamhället fanns vissa föreställningar kopplade till denna period, till exempel kunde människor uppföra sig underligt och djuren kunde föda missbildade ungar. En rötmånadskalv är en missbildad kalv, exempelvis en kalv som fötts med två huvuden. I folktron ansågs detta speciellt kunna hända under rötmånaden.
Folklivsforskaren Ebbe Schön berättar att inom folktron ansågs själva luften farlig, och man borde undvika att andas genom munnen för att inte bli häftigt sjuk.

Faktum är att juli-augusti är de varmaste och fuktigaste månaderna under året i Norden, och i ett sådant klimat trivs bakterier och mögel. Men ”rötmånadsväder” kan det vara både tidigare och senare under sommaren. Det är värmen och fukten som gör att matvaror lätt blir dåliga.

Havskräftor är extra känsliga under rötmånaden Foto: Caroline Maino

Havskräftor är extra känsliga under rötmånaden
Foto: Caroline Maino

Det gäller att vara extra noga med att förvara maten rätt eftersom den då liksom nu härsknar snabbare i sånt klimat än annars. Kyla är viktigt för att hålla maten fräsch, speciellt känsliga livsmedel är köttfärs och färsk fisk.

Men det finns knep för att hålla maten fräsch – kyla och bra hygien. Genom att lita på sina sinnen behöver man inte heller slänga mat i onödan.
Livsmedelsverket ger råd för hur vi kan slippa slänga mat i onödan:
Det gäller att hålla maten kall från butiken till hemmet, att ha ordentligt kallt i kylskåpet och att tvätta händerna innan man lagar eller äter mat. Våga lita på sina sinnen – titta, lukta och smaka på maten innan du slänger den.
Att tänka extra på att ta hand om maten minskar matsvinnet, till exempel genom att man handlar klokt, förvarar rätt och inte tar fram mer mat på bordet än vad som går åt. Eventuella rester ska snabbt tas om hand och kylas ned.
Följ livsmedelsverkets enkla råd så håller du maten fräsch – till nytta för både hälsan och miljön.
Tänk på det här när du handlar mat:
•Det kan bli mycket varmt i bilen under varma sommardagar. Ta gärna med en kylväska med frysta kylklampar eller en kylväska med kylaggregat som kopplas till ett uttag i bilen.
När du kommer hem:
•Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur.
•Kontrollera ditt kylskåp, lagom temperatur i kylen är + 4-5 grader. Med en termometer kan du se var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där. Känsliga livsmedel är till exempel köttfärs och färsk fisk.
•Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
•Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Titta, lukta och smaka på maten – verkar maten okej går den bra att äta!
På utflykt, på landet eller i båten:
•Packa matsäcken i kylväska med kylklampar.
•Tvätta händerna efter toalettbesök, efter att du varit i kontakt med djur och innan du ska laga mat.
•Använd inte samma skärbräda och kniv för rått kött och sallad, eller diska redskapen noga emellan.
•Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött

Källor:
http://hogtider.wordpress.com/2013/07/14/nar-ar-rotmanaden/
http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6tm%C3%A5naden
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Matforgiftningar/Ta-val-hand-om-maten-i-rotmanadstider-/
http://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/rotmanad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *