Damer firas bäst med tårta!

Den näst sista veckan i juli är fruntimmersveckan, från 18 till 24 juli. Veckan inleds visserligen med Fredrik, men sedan kommer Sara följd av Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina. Att baka en tårta till damerna och alla andra namnsdagsbarn måste vara det absoluta bästa sättet att fira en namnsdag på.

Det var år 1827 som samtliga dagar 19-24 juli fick kvinnonamn i och med att Emma fick namnsdag 23 juli. Damerna har två kavaljer, veckan börjar med Fredrik och slutar med Jakob. Fruntimmersveckan benämns även som flickveckan. Veckan började dock ta sin form under medeltiden då flera kvinnliga helgon skulle firas. Sankta Margareta av Antiochia (20 juli), sankta Maria Magdalena (22 juli) och sankta Christina av Bolsena (24 juli). År 1698 tillkom Sara 19 juli (efter Abrahams hustru), och 1755 kom Johanna den 21 juli,  som tidigare haft namnsdag 15 december. Enligt Svenska Akademiens ordbok dök ordet ”fruntimmersveckan” först upp 1870.

DSCN8101

Ett bra sätt att fira en namnsdag är just att baka en tårta. Foto Helene Götberg

Sommarvädret är ju något som alltid varit på tapeten i Sverige. Det handlar naturligtvis om att vi alla är beroende av väderförhållanden för hur våra skördar ska slå. Men det handlar också om att vi vill ha fint väder på vår sommarledighet. Fruntimmersveckan har fått rykte om sig att vara särskilt regnig. Föreställningen om att veckan bjöd på mer regn än annars under sommaren var ganska spridd i just bondesamhället. I synnerhet Margaretadagen var känd för stora regnmängder. ”Margareta gråter”, löd uttrycket. Man kunde också säga ”Greta pissar ner sig. Enligt statistiken som SMHI för stämmer inte detta alltid. Sista veckan i juli och första veckan i augusti är minst lika regniga som fruntimmersveckan. Det finns också exempel på fruntimmersveckor som varit torra i en stor del av Sverige.

I vår familj fyller de flesta år på vintern. Därför är vi mycket för att fira just namnsdagar med tårta på sommaren. Undertecknad har dock aldrig förärats med en egen namnsdag, men fuskfirade på Helenadagen, när den var den 18 augusti, numera borttagen för den kortare varianten Lena. Men Andrea, Per, David, Margareta, Olof och Jakob har fått sina dagar uppmärksammade under sommaren av familjen, så det blir även tårta för oss som blivit utan egen dag.

DSC_0030

Jakob avslutar fruntimmersveckan. Här firar vår Jakob med en tårta och att hans Lisa fyller år, ett lamm som han fick på sin första namnsdag. Foto: Helene Götberg

Förslag på tårtor:

https://www.coop.se/Recept–mat/Mat-for-alla-tillfallen/Baka/Fruntimmersveckan/

http://www.tasteline.com/inspiration/bakning/fruntimmersveckan

eller någon av de tårtor Kultursmakarna publicerat recept till under åren:

Gräddtårta
Rulltårta
Marängtårta
Sachertårta

Prinsesstårta
Pavlova
Napoleonbakelse
Kladdkaka – två versioner

Källor:
Nordiska museet
SMHI
Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *