Samoa har sin nationaldag 1 juni

Samoa
Foto: Shutterstock/Valey Shanin

Samoa består av nio vulkanöar i sydvästra Stilla havet. Den polynesiska kulturen på öarna brukar beskrivas som konservativ och präglad av ett slags gammaldags kristendom. I centrum för samhällslivet står kyrkan och storfamiljerna, vars ledare (mataier) är lokala makthavare. Västra Samoa, vars formella namn är Självständiga staten Samoa, har nationaldag den 1 juni. 

Öarna styrdes tidigare av Nya Zeeland, och numera bosätter sig många unga samoaner där. I Samoa livnär sig de flesta på jordbruk och fiske, även om turismen har vuxit snabbt på de tropiska öarna.

Samoa har en hög naturlig befolkningstillväxt och en ung befolkning. Runt fyra av tio samoaner är under 14 år. Samtidigt är utflyttningen stor, inte minst bland ungdomar.

Samoa
Foto: Printerest

Samoa har nära 200 000 invånare och mer än 300 000 samoaner lever utomlands, de flesta i Nya Zeeland, Amerikanska Samoa eller USA. Utländsk valuta kommer främst från samoaner utomlands som skickar hem pengar till anhöriga. Även turismen är en viktig näring och inbringar numera långt mer än varuexporten. Självständiga staten Samoa består av öarna Savaii och Upolu, som ligger väster om Amerikanska Samoa.

Samoanska köket

Taroknölar
Foto: David Monniaux

Måltiderna består av kokt taro eller ris kokad med kokosmjölk, färsk fisk, brödfrukt och vanligtvis något slags konserverat eller färskt kött.

Taro äts i stort sett som potatis, dvs. den kokas, steks, rostas eller bakas, och serveras ofta med kött eller fisk. Smaken påminner om potatis med ett visst inslag av kronärtskocka.

Lokala specialiteter är t.ex. taro i kokosmjölk serverat med corned beef och lök. Taisi moa är kyckling grillad i bananblad. Pea tunuvilivili är kolgrillade fladdermöss och oka i’a är tonfisk marinerad i lime.

Brödfrukterna är mycket stärkelserika och äts rostade, bakade eller kokta.

Brödfrukt
Foto: Kowloonese

Även om det finns mycket frukt på ön äts frukten sällan under måltiderna. Till måltiderna serveras ofta kokosdrycker, te eller kaffe.

Kokosnötsolja, som är rik på mättat fett, är en stor del av köket. Många av landets delikatesser tillagas i kokosnötsgrädde.

Vi förmedlar ett recept på vegetarisk corned beef.

Källor: Utrikespolitiska institutet, Wikipedia och Foodetc

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *