Mors dag – så började det för över 100 år sedan

I Sverige firas Mors dag den sista söndagen i maj.  Tanken med Mors dag är att barn firar sina mammor, men dagen har också en kommersiell prägel. Dagen firas i många länder, och på olika dagar runt om i världen.

I de flesta länder är Mors dag en relativt nymodig företeelse. Liksom Fars dag är Mors dag typisk för det framväxande välfärdssamhället under 1900-talet, en period då flera högtidsdagar skapades.

Det var Anna Jarvis (1864–1948) från USA som såg till att Mors dag kom till. Hon var väldigt fäst

Anna Jarvis Foto från Wikipedia

Anna Jarvis
Foto från Wikipedia

vid sin mamma som hade avlidit. År 1905 introducerade Anna Jarvis dagen i Philadelphia för att hon ville hedra sin mammas minne. Den 10 maj, som var moderns dödsdag, hölls en gudstjänst 1908 med fokus på det fjärde budet (du ska hedra din fader och din moder) och moderskärlek. Anna Jarvis smyckade kyrkan själv och alla besökare fick vita nejlikor, mammans favoritblomma.

Under de närmaste åren spreds dagen i resten av USA och Anna Jarvis påverkade den amerikanske presidenten Woodrow Wilson att instifta mors dag som officiell helgdag 1914 – för drygt hundra år sedan. Datumet blev 10 maj, moderns dödsdag.

Seden att fira Mors dag spreds snabbt i USA och världen. I Europa började Storbritannien fira Mors dag, sedan kom seden till Skandinavien. I Sverige firades Mors dag första gången 1919. I Sverige bestämdes att dagen skulle högtidlighållas sista söndagen i maj.
Men det var först många årtionden senare som dagen firades i någon större omfattning. Både till Mors dag och Fars dag hoppas många handlare att vi ska köpa presenter till mor och far.

I till exempel USA, Finland och Danmark firas dagen den andra söndagen i maj och i Norge firas Mors dag den andra söndagen i februari. Dagen är officiell flaggdag i Finland. I Sverige är det inte allmän flaggdag, men många hissar ändå flaggan denna dag. I många afrikanska länder har den brittiska morsdagen kopierats, trots att mammor firades på många håll på en speciell dag långt innan europeiska kolonisatörer kom.

Några mammor kanske får rosor den dagen – varför inte göra något gott av dem?
Här förmedlar vi ett – eller egentligen två – recept från matskribent och författare Aglaia Kremezi. Det ena är Youghurtmousse med rosenbladsmarmelad, det andra är just Rosenbladsmarmelad.

 

Källor:
http://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/mors-dag
http://sv.wikipedia.org/wiki/Mors_dag
http://temadagar.se/mors-dag/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *