Muffinsens dag firas världen runt

Den 27 maj firas den internationella muffinsdagen runt om i världen. Då kan du passa på att mumsa i dig av denna portionsbakade kaka. Det finns både söta versioner, som är vanligast i Sverige, och matbrödsvarianter som är vanliga i bland annat England och USA. Cupcakes får väl också anses vara en sorts muffins.

Många mumsiga muffins. Foto från Wikipedia

Många mumsiga muffins.
Foto från Wikipedia

Muffins såldes på 1800-talet i England av kringvandrande, högljudda försäljare som bar en bricka på huvudet. De kallades för ”muffin men”. Muffinsen blev populära och i en tid innan de flesta hus hade en egen ugn, vilket blev vanligare först i slutet av 1800- och början av 1900-talen.
Namnet muffin har hittats i tryck från 1703 och stavades moofin. Det kan möjligen komma från lågtyskans Muffen, som i plural blir Muffe, vilket betyder liten kaka. Det kan också tänkas ha något samband med det gamla franska ordet moufflet som betyder mjukt i samband med bröd.

Dåtidens muffins var inte lika söta som dagens och det fanns inte alls lika många sorter. Muffins bakas snabbt och enkelt vilket gjorde att de lätt kunde förberedas till frukost och blev ett praktiskt bröd. På den tiden användes majs, vete och havre, ibland med tillägg som russin, äpple och nötter.
Det finns två typer av muffins, engelska och amerikanska. Engelska muffins bakas med jäst och i USA med bakpulver. Engelska muffins är små, runda, platta eller tunna och amerikanska högre.

I Sverige är vi mest förtjusta i de söta varianterna. Smeten påminner om sockerkakssmet och kan smaksättas på samma sätt. Vaniljsocker, kakao, nötter, citronarom eller blåbär är vanligen förekommande smaksättare. Smeten fördelas i små pappersformar eller i speciella plåtformar med gropar där pappersformarna med smet i ställs ned och gräddas i medelvarm ugn. Sedan slutet av 1990-talet har muffins i mycket stora storlekar börjat säljas på svenska kaféer, ofta med benämningen ”Amerikansk muffins”.

Bra att veta:
Det är lika korrekt att säga muffinset som att säga muffinsen.
Äggulor gör degen kortare och knaprigare.
Florsocker gör degen hårdare och mer hållbar samt ger mer sandig konsistens.
Strösocker gör degen knaprigare.

Här är en länk till Chokladmuffins med chokladbitar och här förmedlar vi ett recept från Wikibooks.

Ingredienser till 9 stora eller 18 normalstora:
• 50 g smör
• 3 ägg
• 2 dl strösocker
• 1 dl mjölk
• 4 dl vetemjöl
• 2 tsk bakpulver
• 100 g grovhackad choklad eller 4 dl bär

Eventuell garnering:
• florsocker
• bär eller strössel
• nötter
• choklad
• chokladkräm

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Sätt ut pappersformar på en plåt eller smörj en muffinsplåt lätt. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölk och smör. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Tillsätt choklad eller bär. Klicka ut smeten i formarna. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter för stora och cirka 12 minuter för normalstora. Låt muffinsen svalna.

Servering
Sikta över lite florsocker strax före servering eller rör florsocker med lite vatten till en glasyr och bred det på muffinsen. Garnera med bär eller strössel.

Källor:
http://www.brorsa.nu/27-maj-ar-internationella-muffinsdagen/
https://en.wikipedia.org/wiki/Muffin
https://en.wikipedia.org/wiki/English_muffin
https://sv.wikipedia.org/wiki/Muffins
https://sv.wikibooks.org/wiki/Kokboken/Recept/Muffins

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *