Första maj ingen tom ritual

Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Den firas av vänsterorganisationer, partier och fackföreningar världen över. Gunnel Nyman Gräff har alltid firat dagen genom att demonstrera, för henne är det ingen tom gest utan ett sätt att stå upp för sina värderingar.

Första maj är allmän helgdag i Sverige sedan 1939. Fram till 2005 var första maj den enda av Sveriges allmänna helgdagar som inte var kyrklig. Numera finns ju också nationaldagen som en sådan dag. För många förknippas dagen med röda fanor, internationalen, blåsorkestrar och tal. Andra kanske tycker att det är en bra dag att sätta båten i sjön, ta en tur på golfbanan eller bara ta det lugnt.

300px-(S)-tåget_på_Kungsgatan_i_Stockholm_på_1_maj_2012Första maj instiftades av Andra internationalen 1890. Bland annat är det en påminnelse av Haymarketmassakern i Chicago 1886, där arbetare dog och dömdes till döden för kampen om åtta timmars arbetsdag. Den första förstamajdemonstrationen i Sverige firades på 21 ställen runt om i landet.

Enligt Socialdemokraterna är anledningen till att göra första maj till en helgdag att arbetarrörelsen skulle få en arbetsfri dag på året då medlemmarna kunde uttrycka sin mening, demonstrera och träffas, umgås och prata politik. ”Första maj är alltså den enda dagen på året som är tillägnad det arbetande folket.”

Och fortfarande finns det orättvisor i världen. Enligt LO TCO Biståndsnämnd har  21 fackligt aktiva suttit häktade i nästan fyra månader efter att ha strejkat för löner som går att leva på i Kambodja. Drygt två miljoner människor dör varje år i arbetsrelaterade olyckor och sjukdomar, uppskattar FN-organet ILO.

Unknown-1Gunnel Nyman Gräff har alltid demonstrerat, förutom när hon själv har fött barn. När hon var liten åkte hon, hennes föräldrar och syskonen in till Humlegården i Stockholm, där demonstrationen startade. När hon blev äldre gick hon tillsammans med andra ungdomar, sedan med sina egna barn. Nu är barnen stora och går bara lite då och då, men själv travar hon på varje år.
– Det är väldigt högtidligt och trevligt. Det är en speciell känsla att gå i tåget och det är roligt att träffa alla gamla vänner, säger hon.

Hon tycker inte alls att det är en förlegad tradition eller en tom gest.

– Det är en dag att visa att man står för sina åsikter och att vi faktiskt är en rörelse, säger hon.

En tradition inom familjen är att efter talet på Norra bantorget så går alla ut tillsammans och äter. Det är inte alltid Gunnel är med, men ibland hänger hon på. När hon hör visan ”Första maj, första maj, varje sliten kavaj” tänker hon på sin pappa.
– Han tog alltid på sig kavaj på första maj, inte en sliten utan en fin, för att hedra dagen, säger hon.

Unknown

1 comment for “Första maj ingen tom ritual

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *