Machboos är nationalrätt i Kuwait – också

Kuwait ligger på Arabiska halvön längst in i Persiska viken och gränsar till Irak och Saudiarabien. Matkulturen i landet är influerat av de arabiska, persiska, indiska och medelhavsköken. Machboos eller Machboos ala Dajaj (kryddstark kyckling och ris) lär vara nationalrätt i Kuwait, liksom för övrigt i Bahrain. Den kan passa när Kuwait har nationaldag 25 februari.

Liksom de andra arabiska emiraten vid Persiska viken har Kuwait sedan andra världskriget genomgått en dramatisk omvandling från fattig fiskarnation till stenrik oljeproducent, berättar landguiden.se. Kuwait blev en självständig stat 1961 efter drygt 60 år som brittiskt protektorat. Det lilla landet tvingades dock att leva under tryck från grannen Irak, som hävdade historisk rätt till området. Irak invaderade Kuwait 1990 men drevs ut av en USA-ledd militär styrka året därpå. Sedan dess har Kuwait knutit nära band till västvärlden och även genomfört viss demokratisering med ett folkvalt parlament.

Ungdomar i Kuwait firar
Foto: Eric Guzman

Urgammal handelsväg
I äldre tider var Kuwait bebott av olika stammar som drev handel utmed färdvägen till och från Indien. Portugisiska sjöfarare och köpmän som följde Vasco da Gama på 1400-talet var de första européer som slog sig ner i Kuwait. Men de första egentliga invånarna var arabiska nomader, som kom 300 år senare och grundade staden Kuwait, som blev centrum för handeln i Persiska viken.

Trots att kycklinggrytan machboos alltså sägs vara nationalrätt är fisk mycket omtyckt. Den äts gärna grillad med biryaniris. Sallader görs vanligen med romansallad, gurka, tomater, rädisor och rödlök. Till detta serveras en dressing gjord på citronsaft och salt. Inlagda kålrötter, tomater och paprikor är vanliga tillbehör.

Kryddorna
Man använder kryddor som kardemumma, koriander, spiskummin, kanel, muskot, nejlika, paprika och peppar. Dessa används för att smaksätta kyckling, fisk, kött och ris. Andra populära smaksättare är rosenvatten och tamarindsirap.
Khubz är ett stort arabiskt plattbröd som är mycket vanligt i landet. Det bakas i en speciell ugn och beströs ofta med sesamfrön.
Alkohol är helt förbjudet i Kuwait.

Machboos nationalrätt
Nationalrätten i Kuwait – liksom i Bahrain – lär som sagt vara Machboos, eller Machboos ala Dajaj (kryddstark kyckling och ris). Machboos liknar Biryani (från den indiska subkontinenten) och Kabsa (från Saudiarabien), alla med varierande tillagningsmetoder, ingredienser, graden av kryddighet, och blandning. Men alla tre är i huvudsak kött och risrätter.
Det finns två ingredienser som skiljer denna maträtt från västerländska kyckling- och risrätter. Baharat och Loomi, berättar Kimberly Killebrew på sajten www.daringgourmet.com.

Baharat, arabiska för ”krydda”, är en populär kryddblandning som finns i det arabiska köket. Ingredienser kan variera, men de är ofta svartpeppar, paprika, spiskummin, koriander, kanel, kryddnejlika, kardemumma och muskot. Det är en intensivt aromatisk kryddblandning som ofta används för att gnida in lamm, kyckling, nötkött och fisk. Den kan kombineras med olivolja och citronsaft och blir då en läcker marinaden. Den används också i soppor och såser.

Loomi är en annan ingrediens som är ett måste om du vill uppnå en äkta Mellanösternsmak. Loomi är lime, ofta från Oman, som har kokt och sedan lämnas att torka i solen.

Ingredienser till Kyckling Machboos för 4 personer: 

Machboos är nationalrätt i såväl Bahrain som Kuwait.

•2 stora gula tärnade lökar
•3 msk ghee eller osaltat smör
•1 tsk baharat (se recept nedan)
•1 tsk gurkmeja
•2 tsk olja
•cirka 1,5 kilo kyckling, lår, bröstfilé, ben
•1 grön chilifrukt, stark, tag bort frön och skär i små tärningar
•1 tsk färsk, mald ingefära
•5 stora vitlöksklyftor, tunt skurna
•2 stora tomater, skurna i tärningar, eller en burk tärnade tomater utan saft
•2-3 torkade limefrukter (loomi), med flera hål stansade i varje limefrukt
•5 gröna kardemummakärnor
•1 nypa mald kryddnejlika
•1 hel bit kanel (ungefär 5 cm)
•2½ tsk salt
•7½ dl kycklingbuljong
•5 dl basmatiris (blötlägg I minst 15 minuter, skölj och torka efter det)
•3 tsk färsk koriander, hackad
•2 tsk färsk persilja, hackad
•Rosenvatten för att stänka på (frivilligt, men rekommenderat)
Ingredienser till hemgjord Baharat:
•1 tsk svartpepparkorn
•1 tsk spiskumminfrön
•2 tsk korianderfrön
•1 kanelstång, cirka 5 cm
•1 tsk hela kryddnejlikor
•¼ tsk gröna kardemummakärnor
•1 tsk paprikapulver
•¼ tsk mald muskot

Gör så Baharat så här:
Torrosta alla ingredienser utom paprikapulver och muskot i en liten stekpanna i 3-4 minuter. Rör om då och då så att det inte fastnar. Låt svalna och mal sedan tillsammans med paprika och muskot till ett fint pulver, i en kaffekvarn till exempel. Om det blir över kan det förvaras i en lufttät burk.

Gör kycklingrätten så här:
1 . Hetta upp oljan i en stor tjockbottnad gryta, eller trefot kallad Dutch oven, och stek kycklingbitarna på båda sidor tills de är bruna och krispiga. Tag upp kycklingen och lägg på ett fat och lämna kvar resten av oljan i grytan.
2. Tillsätt ghee (eller smör), sänk värmen och stek löken tills den börjar bli brun, cirka 10-12 minuter.
3. Tillsätt ingefära, vitlök och grön chilifrukt och stek i ytterligare ett par minuter.
4. Tillsätt baharat och gurkmeja och fortsätt steka i någon minut.
5. Lägg tillbaka kycklingbitarna i grytan tillsammans med tomaterna, torkad lime, kardemummakärnor, mald kryddnejlika och salt. Tillsätt kycklingbuljong och rör om för att blanda. Koka upp och sänk sedan värmen, sätt på lock och låt sjuda i en timme.
6. Tillsätt koriander, persilja och det avrunna och torkade basmatiriset och rör om för att blanda. Låt koka upp igen och sänk värmen, sätt på lock och låt sjuda i ytterligare 15-20 minuter tills riset är kokt och har dragit åt sig vätskan.
7. Lägg upp maten på ett serveringsfat, lägg gärna kycklingbitarna på toppen, och stänk 1-2 teskedar  rosenvatten över.
8. Servera med en grönsallad och yoghurtraita.

Källor:
https://www.landguiden.se/Lander/Asien/Kuwait
https://en.wikipedia.org/wiki/Kuwaiti_cuisine

www.daringgourmet.com
http://www.daringgourmet.com/2013/03/25/chicken-machboos-bahraini-chicken-rice/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *