Marias tempelgång firas två gånger

Guds moders tempelgång är en minnesdag i Katolska och Ortodoxa kyrkan. Den firas antingen den 21 november eller den 4 december beroende på vilken kalender man använder.

Maria är Jesus mamma. Hennes föräldrar fick vänta länge innan de fick sin dotter. I samband med att Marias mamma Anna blev gravid med Maria fick hon en uppenbarelse. När Maria var tre år tog föräldrarna henne till Jerusalems tempel för att infria sina löften till Gud för det barn de hade fått. Prästen i templet tog emot Maria och förutsåg hennes framtid. Hon stannade sedan i templet tills hon var tolv år.

Maria foto Per Götberg

Maria foto Per Götberg

Denna dag då hon kom till templet kallas numera Guds moders tempelgång. I Ortodoxa kyrkan är denna dag en av årets tolv största högtider. I den julianska kalendern infaller högtiden den 21 november, vilket i den gregorianska kalendern motsvaras av den 4 december. Marias tempelgång nämns inte i bibeln, men i andra källor. Däremot finns det massor med bilder på denna händelse.

Det sägs också att Maria är den mest avbildade personen i västerländsk konst genom tiderna. I katolsk och ortodox teologi har Maria en viktig roll och är det främsta helgonet. Hon uppmärksammas många gånger under året med högtider. Det kristna studiet av Maria kallas mariologi.

Protestanter kritiserar den Katolska kyrkans djupa vördnad för Maria och menar att det i det närmaste kan jämföras med avgudadyrkan. Katoliker menar dock att det inte är samma sak att be till Maria, som att rikta en bön till henne om hennes förböner. Det finns också en debatt mellan kristna teologer huruvida hon var oskuld hela livet eller bara fram till Jesus födelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *