Fira Grannfesten och bryt isolering

La Fête des voisins, Grannfesten, kommer ursprungligen från Frankrike. En äldre kvinna som dog ensam och inte upptäcktes förrän efter fyra månader är upphovet till festen.Tanken är att grannar träffas för att bryta isoleringen, ha en trevlig stund tillsammans och skapa en känsla av tillhörighet i grannskapet. Granfestens idé har spritt sig till allt fler länder sedan starten 1999 i Paris.

På gator och gårdar, i festsalar och lokaler träffas grannar för en drink och en buffé och umgås helt otvunget en stund. Grannfesten samlar fler deltagare för varje år. logo-fete-des-voisins

Första året deltog 10 000 personer från 800 fastigheter i 17:e arrondissemanget i Paris. Statistik på Wikipedia berättar att år 2012 var det över 15 miljoner som firade La Fête des voisins. Sedan 2004 organiseras festligheter även på många andra håll, i mer en 150 städer och otaliga kommuner i hela Europa – som en del av Europadagen för grannar – samt även i Kanada, Turkiet och Azerbajdjan.

Idén till Grannfesten kom från Atanase Périfan, på dagtid företagsledare, på fritiden politiker och vice borgmästare i 17:e arrondissemanget. När en äldre kvinna avlidit ensam i sin lägenhet och inte upptäcktes förrän fyra månader senare i hans distrikt blev han bestört.

För att undvika isolering och främja kontakter mellan människor som bor i samma hus, på samma gata eller i samma kvarter i stora städer, bildade han med en grupp vänner föreningen Paris vänner 1990.
Föreningen syftade till:
◦ stärka nära band;
◦ skapa solidaritet mellan grannar;
◦ utveckla en känsla av att tillhöra samma kvarter;
◦ mobilisera mot utanförskap och isolering.

La Fête des voisins Foto: immeublesenfete.com

La Fête des voisins
Foto: immeublesenfete.com

Nio år senare hade tankarna utvecklas mer och den första Grannfesten hölls i 17:e arrondissemanget i Paris.

Sedan 2010 organiseras festen den sista fredagen i maj eller första fredagen i juni. Ibland hålls den en vecka tidigare. Alla tar med sig något och bidrar till en härlig buffé, varför inte en Quiche Lorraine en fransk ost- och skinkpaj.

 

 

Källor:
http://www.immeublesenfete.com/
http://fr.wikipedia.org/wiki/F%C3%AAte_des_voisins
http://www.aufeminin.com/mag/cuisine/d1556.html
http://cuisine.larousse.fr/lecon-experts/magazinegourmand/evenements/fete-des-voisins
http://icalendrier.fr/fetes/fete-des-voisins/

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *