Kyckling med ananas och kokos från Mikronesien

Tänk att det finns en ögrupp med mitt namn, Carolinerna. De ingår i Mikronesien är omkring 2 100 vulkanöar i Stilla Havet mellan Hawaii och Filipinerna. Varje ö och område har sina specialiteter, men generellt kan man säga att smakerna är milda. Liksom i de flesta asiatiska länderna är ris viktigt och serveras till de flesta måltiderna. Den 10 maj är det nationaldag.

Lagun och kokospalmer South Caroline atoll. Foto: Angela K. Kepler

Lagun och kokospalmer South Caroline atoll.
Foto: Angela K. Kepler

Den äldsta ätbara växten i Mikronesien är kokospalmen som kom dit på egen hand över haven. Den fanns där redan när de första nybyggarna kom för 4000 år sedan. De tog med sig ett antal ytterligare växter som utgör grunden för dagens mattradition i Mikronesien.

Antingen var det den första gruppen av människor eller senare grupper som förde med sig grisar, råttor och hundar, som alla som används för livsmedel. Några av pionjärerna förde även med sig växter, inklusive taro, ris, jams, brödfrukt, bananer, citroner och sockerrör.

Även om portugiser kom på 1500-talet, var det europeiska inflytandet på öarna litet till fram på 1800-talet när bosättningen började. Spanjorer och senare tyskar förde med sig mat som de var bekanta med, både växter och djur. Detta inkluderade nötkreatur, höns, vete, potatis, och ananas bland annat. Några av dessa importerade livsmedel, främst frukt, har införlivats i den lokala dieten, inklusive papaya, ananas och mango.

Havets invånare, fisk, skaldjur, sköldpaddor och havsfåglar hör till självklarheter på tallriken.

I dag äter lokalbefolkning och utlänningar till viss del olika kost. På öarna bibehåller de flesta sina historiska matvanor med tilläggen från det förflutna. Få har övergivit sin historiska diet för en mer västerländsk stil. Men i och med att turismen ökar i Mikronesien finns fler och fler etniska restauranger som koreanska, kinesiska, italienska och amerikanska. Och dessa livsmedel blir även allt populärare hos lokalbefolkningen.

En populär lokal specialitet är till exempel brödfrukt (chuuk) och tunna skivor av rå fisk doppade i en pepprig sås. Här förmedlar vi dock en kycklingrätt från Mikronesien som vi hittade på sajten food.com. Den kan passa för den som vill uppmärksamma önationens nationaldag 10 maj.

Kyckling med ananas och kokos från Mikronesien

Kyckling med ananas och kokos. Foto: Awalde

Kyckling med ananas och kokos.
Foto: Awalde

Ingredienser för 6 personer:

700 g kyckling, utan ben och skinn, lår eller bröstfilé
600 g ananas, kan vara konserverad
½ dl sojasås
2,5 ml ingefära
½ dl mald lök
½ dl riven kokosnöt

Gör så här:
Häll saften från (den konserverade) ananasen i en skål.
Tillsätt sojasås och ingefära och rör om.
Häll blandningen i en ugnsfast form och lägg i kycklingen.
Vänd kycklingen så att alla sidor får på sig av blandningen.
Låt marinera i minst en timme, gärna över natt.
Strö ananas, lök och kokosnöt på kycklingen.
Värm ugnen till 180 C och stek rätten i 1 timme och 15 minuter.
Servera med ris och gärna en sallad.

Källor:
http://www.safaritheglobe.com/federated-states-of-micronesia/culture/food-drinks/
http://recipes.wikia.com/wiki/Micronesian_Cuisine
http://www.foodetc.se/mikronesien.php

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *