Fredag 3 maj

Polens nationaldag* – firas till minne av Polens första grundlag som skrevs på den 3 maj 1791. Polen var första landet i Europa att anta en demokratisk grundlag, för snart 230 år sedan. Polens nationalrätt sägs vara Bigos – här förmedlar vi två recept: ett snabbare och ett omsorgsfullt, nästan poetiskt, som tar tre dagar. Som efterrätt kan polska pannkakor med kvarg och russin passa bra.
Internationella dagen för pressfrihet (FN) – Dagen är till för att uppmärksamma de som arbetar för en fri press, utvärdera hur pressfriheten ser ut i olika länder, understryka vikten av att värna om pressfrihet och för att hedra journalister som mördas, kidnappas eller utsätts för våld i sitt yrkesutövande. 2016 fyllde pressfriheten 250 år i Sverige. Sverige var det första landet i världen som införde en lag om tryckfrihet. Läs mer om det härPressad högrev kan passa på pressfrihetens dag.
– Grillens dag. Dagen instiftades av Grillfrämjandet och den infaller den första fredagen efter 1:a maj. Det finns gott om goda grillade rätter. Vi förmedlar recept på bland annat: Grillad regnbågslax och färsk sparris – avokado- och limesås , Sesammarinerade biffspett med smak av vitlök och ingefära, Masgouf – fisk grillad över öppen eld, Iraks nationalrätt,  Grillade majskolvar – för en lyckad amerikansk grillfest,  Grillad långarygg med kokos och lime,  Grillad savoykål med kapris och citron, Grillad kibbeh med gurk och yoghurt-sallad

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *