Första maj handlar alltid om samma frågor

Ursprunget till första maj är det som är mest spännande och att man fortfarande kämpar för samma rättigheter då som nu. Det menar författaren och journalisten Jan-Ewert Strömbäck skrivit en bok om första majs historia, ”Upp till kamp: historien om första maj i Sverige och USA”. 

Det började med att Jan-Ewert Strömbäck ville skriva om arbetarrörelsens historia, men det blev ju hur stort som helst och han behövde avgränsa sig. När han funderat och diskuterat ett tag kom hans fru med förslaget – skriv om första majs historia – och så blev det. På frågan vad som är det mest intressanta med att skriva boken svarar han själva ursprunget till första maj och att det fortfarande i dag handlar om samma frågor, det vill säga rätt att organisera sig och andra rättigheter. Även idag blir människor avskedade både i Sverige och övriga världen när de försöker organisera sig. Också i Sverige arbetar gästarbetare och papperslösa under usla förhållanden till låga löner.

Jan-Ewert Strˆmb‰ck fˆrsta maj 2014 (1)

Foto: Karin Lindgren Strömbäck

Första maj instiftades som arbetarnas dag till minne av Haymarketmassakern, den inträffade i Chicago den 4 maj 1886 när strejkande arbetare demonstrerade för åtta timmars arbetsdag på torget Haymarket.

– Då stred man för att få åtta timmars arbetsdag och längre än så har vi inte kommit på 125 år. I många länder är det heller inte tal om några åtta timmer, säger han.

När polisen försökte upplösa demonstrationen den där dagen i Chicago small det av en bomb, många dog. Åtta anarkister och strejkledare greps och åtalades, några dömdes till döden. När processen togs upp igen visade det sig att ett justitiemord hade begåtts, bindande bevis saknades. De överlevande blev frisläppta, de avrättade blev martyrer.

För några år sedan åkte Jan-Ewert Strömbäck och fem representanter från LO till Chicago för att vara med på minnesdagen första maj. Jan-Ewert Strömbäck fick mycket inspiration till boken under den resan.

Sitt eget förhållande till första maj är att hålla distans.
– Jag går sällan i själva tåget utan jag håller det avstånd som en reporter ska göra, för att inte bli uppslukad. Men jag lyssnar alltid till talen och jag har ju som människa mina politiska uppfattningar, säger han.

Jan-Ewert Strömbäck har gett ut ett knappt tjugotal böcker, bland andra  den senaste gav han ut 2013 med titeln ”Folke Fridell och arbetets ofrihet” från 2013 samt ”Alla presidenters Mary : om svenskamerikansk kvinnokamp” 2018.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *