Högtider att uppmärksamma från 22 juni till 3 juli

Små grodorna, små grodorna …. I morgon är det dags för dem att se roliga ut igen på många håll i vårt avlånga land. Sillen och jordgubbarna är förstås på mångas bord. Det är dags att fira midsommar. Samtidigt som det nästan gått ett halvår sedan vi firade nyår är det dags för det andinska nyåret I Latinamerika. Förutom några FN-dagar och andra dagar att fira samt att ramadan avslutas på söndag finns dessutom inte mindre än 14 nationaldagar i kalendern de närmsta tio dagarna.

Nu tar Kultursmakarnas nyhetsbrev sommarlov – men framåt slutet av augusti är det tillbaka. Vi fortsätter förstås att publicera artiklar och recept under sommaren. Här kommer först några tips om somt som stundar närmast och i ”Vår kalender” hittar du högtider att uppmärksamma hela sommaren lång.

 

Midsommar
Foto: Caroline Maino

 

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Torsdag 22 juni

 


Fredag 23 juni
Luxemburgs nationaldag*. Landets nationalrätt heter Judd mat Gaardebounen. Här är receptet.
– Fars dag, Nicaragua, Polen*
– San Juan (Bolivia, Spanien)
– Midsommarafton – Sedan urminnes tider firar vi sommarsolståndet – årets längsta dag och en natt så kort att den knappt märks. Läs om hur midsommar firas i Leksand. Här kommer ett par tips på maträtter med ursprung i Dalarna: Knäckepizza på Leksandsbröd och Änglapaj. Andra tips är att fira med sill, jordgubbar – en pavlova med jordgubbar till exempel och dans runt majstången, och varför inte genom att satsa på midsommar Latino som numera firas på många håll i Sverige. På Järvafältet i Stockholm är det en stor folkfest, berättar Mångkulturella almanackan


Lördag 24 juni
– Johannes döparens dag* Den helige Johannes Döparens dag (protestanter) firas sex månader före jul. Johannes Döparen var den sista av de profeter som förutsåg att Kristus, Guds son, skulle komma. Det var Johannes som döpte Jesus i Jordanfloden.
– Sankthansaften* – Danmark, Norge
– Juhannus – midsommar (Finland)
Inti Raymi – Andinskt nyår och solfest i Latinamerika, en midvinterfest från inkatiden. Fira med peruansk Quinotto.
– Midsommardagen (Sverige)


Söndag 25 juni
Kroatiens nationaldag* – firar självständighet från Jugoslavien 1991. I Kroatien är lunchen dagens huvudmåltid. Här är ett recept på soppa till förrätt.
Sloveniens nationaldag* – firar självständighet från Jugoslavien 1991. Till efterrätt kan vi rekommendera en dessertpannkaka med keso från Slovenien.
Moçambiques nationaldag* – firar självständighet från Portugal 1975.
Eid al Fitr – Ramadan avslutas (muslimer). Med start från solnedgången, efter en månads fasta, firar man i dagarna tre. Enlig Arla recept bryts fastan med lite soppa. På den här sidan kan också du läsa mer om vad man kan äta en dag som denna! Och här finns en länk till bakelsen helwa eller halva, med morot.


Måndag 26 juni
Madagaskars nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1960.
– Internationell solidaritetsdag för tortyroffer (FN)
– Internationella dagen mot missbruk av och olaglig handel med narkotika (FN)
Mors dag i Kurdistan (firar sista söndagen i juni)


Tisdag 27 juni
Djiboutis nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1977. Skoudehkaris är landets nationalrätt.


Onsdag 28 juni 


Torsdag 29 juni
Allmän namnsdag i Grekland. För greker är namnsdagen en viktig dag att fira, mycket viktigare än till exempel födelsedagen. Eftersom namnsdagarna är så viktiga, finns det en särskild dag på året då de, vars namn inte finns med i almanackan, får fira namnsdag. Det är den 29 juni, då också apostlarna Petros och Pavlos har namnsdag. Är det en varm sommardag kan dessa feta och vattenmelon-torn passa till småplock för den som vill fira den allmänna namnsdagen.
– Heliga apostlarnas Petrus och Paulus dag (katolsk, ortodox). ”Apostlafurstarna” Petrus och Paulus betydelse för den kristna kyrkan omvittnas redan i Nya Testamentet. Petrus utnämndes av Jesus till den ”klippa” som kyrkan ska vila på. Båda apostlarna led martyrdöden i Rom under kejsar Nero.
Vatikanstatens nationaldag.

 


 

Fredag 30 juni
Demokratiska republiken Kongos nationaldag*. Laga Tilapia med bitekuteku och matbanan dagen till ära.
Pilsnerkorvens dag*. Denna dag är instiftad av Bullens pilsnerkorv. Kommersiellt så det smaskar alltså. Men även kult.


Lördag 1 juli
Brittiska Jungfruöarnas nationaldag*
Burundis nationaldag* – firar självständighet från Belgien 1962
Kanadas nationaldag* – firar skapandet av den kanadensiska konfederationen 1867.  Kanadensiska pannkakor med lönnsirap kan anses som en av landets nationalrätter.
Rwandas nationaldag* – firar självständighet från Belgien 1962
Somalias nationaldag* – firas till minne av den dag Somalia blev självständigt från Storbritannien och Italien och enat 1960.


Söndag 2 juli
– Rosens dag – varför inte göra något gott av rosor? Här förmedlar vi ett – eller egentligen två – recept från matskribent och författare Aglaia Kremezi. Det ena är Youghurtmousse med rosenbladsmarmelad, det andra är just Rosenbladsmarmelad.


Måndag 3 juli
Vitrysslands nationaldag* – firar självständighet från Sovjetunionen 1991. Nationalrätten i Vitryssland heter Draniki, raggmunk, som om man vill, kan innehålla köttfärs. Här finns ett sådant recept.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *