Rysk afton med ryska kockar

Maslenitsa, också känd som smörveckan, är en rysk folklig högtid som också är känd som pannkaksveckan. Den firas från måndag till söndag just före den ortodoxa fastan som infaller tiden före påsk. Kultursmakarna tog fasta på högtiden och arrangerade en Rysk afton då vi fick hjälp av Alina och Olga att laga blini och ryska pannkakor till gäster med ursprung i sju länder. 

Olga tv och Alina th
Foto: Caroline Maino

 

 

 

Maslenitsa har dubbelt ursprung: kristet och hedniskt. I den slaviska mytologin är maslenitsa en festival där man firar vinterns förestående slut. För kristna är maslenitsa den sista veckan innan den stora fastan. Det är sista chansen att festa innan den allvarliga fastetiden tar vid, som avslutas med påsk.

 

 

Alina berättar om högtiden:

– Eftersom det är den sista veckan som mjölk, ost och andra mejeriprodukter är tillåtna före fastan kallas den för smörveckan eller pannkaksveckan. Därför är den typiska maträtten blinier, ryska boveteplättar.

Alina
Foto: Caroline Maino

– Numera firas veckan oftast med fest. Man åker kälke, sjunger och dansar. Hästarna pryds med färgglada band. I snön bygger barnen snöfästningar och har snöbollskrig.

Annat var det på hedningarnas tid
– Hedningar i gamla Ryssland firade maslenitsa vid vårdagjämningen. Hedniska slaver upplevde solen som den tidens gud. Man bakade brödkakor som såg ut som solen för att frammana solljus och värme som man längtade efter.

– När Ryssland blev kristet mellan 800- och 1100-talet fortsatte man att fira denna högtid.

Olga i en vacker rysk kjol
Foto: Caroline Maino

 

 

 

 

 

 

 

Varje veckodag under Maslenitsa har ett speciellt innehåll. Den första dagen gör barnen en docka av halm som kläs på. Mot slutet av veckan firar ryssar maslenitsa utomhus på gator och torg. De tänder eld på dockan som nu kallas maslenica, äter blini, dansar ringlekar och organiserar olika tävlingar. Gatufesten är mer för barn än för vuxna. När dockan eldas upp symboliseras att vintern ”eldas upp”.

 

 

Pannkakor fyllda med ost och skinka
Foto: Caroline Maino

 

 

 

 

 

Som varmrätt lagade vi pannkakor fyllda med skinka och ost och blini med aubergine- och zuccinisås. Efterrätten bestod av pannkakor med två olika sorters kondenserad mjölk, sylt och grädde. Smaskigt värre.

Här förmedlar vi recept till ryska pannkakor med fyllning.

Läs mer om vad Kultursmakarna skrivit om Maslenitsa här.
Här förmedlar vi ett  även ett recept för Blinier, ryska boveteplättar, som också kan avnjutas med många olika tillbehör – kaviar och lök eller hallonsylt och grädde och mycket mer.

 

Blinier med två sorters kondenserad mjölk, sylt och grädde Foto: Lena Ahlström

Kultursmakarna bygger broar mellan människor från olika kulturer med hjälp av grytorna. Vår kalender är basen när vi dukar upp det mångkulturella matåret. Vi startade vår nättidning på ”Internationella dagen för tolerans” den 16 november 2013. Samma dag ett år senare instiftade vi det ”Mångkulturella matåret” till vilket vi knyter olika projekt. Kultursmakarna är ett socialt projekt, politiskt och religiöst obundet.
Vill du stödja vår verksamhet och ge oss möjlighet att utveckla den kan du bli medlem, sponsra oss eller ge ett bidrag.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *