Ryska pannkakor med goda fyllningar

I Ryssland äter många pannkakor till frukost på helgen. De äts också ofta till mellanmål eller som efterrätt. Te är den traditionella drycken till. Ryska pannkakor är något tjockare än franska crèpes även om de är ungefär lika stora. Jämfört med nederländska och amerikanska är de betydligt tunnare. Tillbehören och fyllningarna i ryska pannkakor är också helt andra.

Pannkakor fyllda med ost och skinka, potatismos och gräslök eller med en klick auberginekaviar
Foto: Caroline Maino

Ingredienserna till smeten är mjölk, ägg och mjöl. De kan göras med jäst. Här förmedlar vi ett recept från sajten gorussia.about.com där de valt att göra dem utan jäst för att de ska vara så enkla som möjligt. De kan också göras med kärnmjölk, men återigen, är vanlig mjölk lättast att hitta och arbeta med så det är vad detta recept använder.
Ryska pannkakor äts ofta med olika fyllningar. Till söta fyllningar hör sylt, marmelad blandat med keso, kokt kondenserad mjölk eller honung med färskost. Även honung eller smält choklad är populärt.

Till matiga pannkakor är det ofta fyllningar som potatismos blandat med gräslök och gräddfil eller olika typer av fisk- och potatisfyllningar. Kaviar är en annan – lite dyrare – fyllning.

När Kultursmakarna arrangerade en rysk afton med matlagning och språkträning var en av fyllningarna ryskorna Alina och Olga valt rökt skinka och ost skurna i små tärningar. De hade även med sig kaviar av aubergine som tillbehör. Pannkakorna fylldes med tillbehör, veks ihop och värmdes sedan i stekpannan igen strax innan de serverades.

Te är drycken nummer ett till ryska pannkakor.I

ngredienser till ryska pannkakor:
5 dl mjölk
3 ägg
280g (2 ¼ koppar) mjöl
1-2 msk socker
1 tsk salt
3 msk vegetabilisk olja eller solrosolja
Smör

Gör så här:
Knäck äggen i en skål. Tillsätt socker (1 msk för salta pannkakor, 2 för söta) och salt. Blanda försiktigt tills allt är väl blandat.
Tillsätt 2 dl mjölk och rör om.
Sikta ner mjölet och blanda till en jämn smet.
Häll i resten av mjölken och rör om tills allt är väl blandat.
Tillsätt olja och rör om.
Låt smeten vila i 20 minuter.
Värm upp stekpannan och häll i lite olja eller en klick smör. Häll en skopa smet i pannan och luta den från sida till sida så att smeten fördelar sig jämt i pannan.
När pannkakans kant börjar se torr och lite gyllene ut är det dags att vända den med en tunn spatel. Stek lika länge eller lite kortare och vänd upp pannkakan på en stor tallrik. Lägg på en liten klick smör.
Lägg på en klick fyllning och vik pannkakan ordentligt runt fyllningen så att den inte kan rinna ut. Det går att hålla pannkakorna varma i ugn eller värm dem i stekpanna just före servering.
Läs mer om vad Kultursmakarna skrivit om Maslenitsa här.
Här förmedlar vi ett  även ett recept för Blinier, ryska boveteplättar, som också kan avnjutas med många olika tillbehör – kaviar och lök eller hallonsylt och grädde och mycket mer.

Lägg i fyllningen – här ost och skinka.
Foto: Caroline Maino

Vik sidorna på pannkakorna över fyllningen.
Foto: Caroline Maino

Stäng pannkakorna så att inte fyllningen kan smita ut.
Foto: Caroline Maino

Matiga fyllda pannkakor väntar på att värmas. Foto: Caroline Maino

Fyllning av potatismos med gräslök.
Foto: Caroline Maino

Olga värmer de fyllda ryska pannkakorna i en stekpanna.
Foto: Caroline Maino

Värm de fyllda pannkakorna försiktigt i en stekpanna.
Foto: Caroline Maino

Till efterrätt serveras pannkakor med sylt, kokt kondenserad mjölk och grädde.
Foto: Caroline Maino

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *