Hummus, falafel, picklad rödlök, sallad och rostat pitabröd

Hummus, falafel, inlagd rödlök, sallad och pitabröd
Foto: Joel Sjögren

Hummus

  • 3 dl blötlagda och färdigkokta kikärtor 
  • 1 liten vitlöksklyfta (eller ännu mindre. Vitlöken ska inte vara för framträdande!)
  • 1/2 pressad citron 
  • 1 msk god olivolja 
  • 1/2 dl tahini (sesampasta). Gör egen av mixade rostade sesamfrön eller köp färdig.
  • 1 tsk spiskummin 
  • 1/2 tsk salt 
Mixa ingredienserna i matberedare eller med stavmixer tills du har en slät kräm. Önskas krämigare konsistens, tillsätt mer olja eller en skvätt vatten. Smaka av med citron och salt. Ringla över olivolja och pudra eventuellt över lite paprikapulver.

 Falafel

  • 3 dl blötlagda och färdigkokta kikärtor (kikärtor på burk riskerar att falla sönder under fritering)
  • 1/2 gul lök
  • 1 dl bladpersilja
  • 1 liten vitlöksklyfta (kan uteslutas)
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk spiskummin
  • 1/2 tsk malen koriander
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 krm kardemumma (kan uteslutas)
  • neutral matolja till fritering
Mixa ingredienserna i matberedare eller med stavmixer till en ganska torr smet. Om smeten blir för blöt, tillsätt mer mjöl.
Hetta upp 5 cm matolja i en tjockbottnad kastrull till 180˚C..
Forma bollar av smeten, använd gärna en glasskopa och tryck till bollarna så att de blir kompakta och håller ihop.
Fritera 4–5 bollar åt gången i några minuter så att de blir mörkt gyllenbruna.

Picklad rödlök

  • 1 rödlök
  • 2 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 1/2 dl ättika
Blanda en 1.2.3-lag på vatten, socker och ättika och rör om tills sockret är upplöst. Strimla löken tunt på en mandolin eller för hand och lägg i lagen att dra minst 15 minuter. 

Sallad

  • 1 liten bit rödkål
  • 1 granatäpple
  • 1 gemsalladshuvud
  • 1 dl kall kokt couscous
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 2 hackade tomater (lukta på dem- luktar de ingenting, köp dem inte!)
  • salt och peppar
  • god olivolja 
  • citron
Ta ur kärnorna ut granatäpplet. Strimla rödkålen tunt i mandolin eller för hand. Blanda alla ingredienser till salladen. Salta, peppra och ringla över olja och citron precis innan servering, annars blir salladen mjuk och blöt.

Rostat pitabröd

  • tunt pitabröd
  • god olivolja
  • flingsalt
Sätt ugnen på 220 grader. Lägg brödet i en långpanna. Ringla över olivolja och strössla på flingsalt. Rosta i ugnen i 5 minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *