Högtider att uppmärksamma från 18 till 28 november

Män, barn och kvinnor uppmärksammas på olika sätt med olika dagar den kommande veckan. Nio länder har nationaldag den närmsta tiden, men endast en matrelaterad temadag har vi hittat – wienerbrödets dag den 22 november. Kristna, sikher och buddhister har högtider att uppmärksamma och i USA drar det ihop sig till Thanksgiving. Kika i kalendern och låt dig inspireras.

 

Wienerbröd Foto från VisitDenmark

På tisdag, den 22 november, är det wienerbrödets dag.
Foto från VisitDenmark

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 18 november
Lettlands nationaldag – (firar utropandet av republiken, 1918). I kokboken ”Mor lärde mig” finns bland annat recept på piroger och saffranskringlor som finns med vid varje lettisk högtid – inte minst nationaldagen.
Omans nationaldag (firar Sultanens födelsedag, 1940)


Lördag 19 november
Monacos nationaldag (firar Furst Albert II av Monaco)
– Internationella mansdagen firas årligen sedan 1999. Dagen avser att fokusera på pojkars och mäns hälsa, förbättrade relationer och ökad jämställdhet mellan könen, samt lyfta fram positiva manliga förebilder. Här förmedlar vi kockarna Tobias Bentleys och Henrik Forsells recept på Gårdskyckling ”Coq au vin” med rödvin, smålök och champinjoner – kanske något att fira dagen med.
– Världsdagen mot barnmisshandel (FN)


Söndag 20 november
– Barnkonventionens dag, (FN) – Så här skrev vi när barnkonventionen fyllde 25 år 2014.
– Barnens rättigheters dag (Finland)
– Krigsbarnens dag (Riksförbundet Finska krigsbarn)


Måndag 21 november
– Guds moders tempelgång (ortodoxa katoliker). Firas till minne av när Maria som barn fördes till Jerusalems tempel där hon mottogs av översteprästen Sackarias och bars in i templets allra heligaste del. Hon stannade i templet till sitt tolfte levnadsår. (se även 4 december), berättar Multireligiös almanacka. Läs mer om högtiden här.


Tisdag 22 November
Libanons nationaldag (firar självständighetsdagen, 1943). Kibbeh anses vara Libanons nationalrätt. Vi förmedlar ett recept på grillade biffar med youghurtsallad från Middle Eastern Cookery plus två recept från sajten Matkultur, ett där kibbehn är bollar och ett där kibbehn görs i ugn.
Wienerbrödets dag. Enligt en berättelse var det en bagarlärlings misstag på 1800-talet som ledde till att det frasiga bakverket som älskas på många håll i världen kom till. Baka med smör eller margarin – och håll ingredienserna kalla.


Onsdag 23 november
– Sankt Clements dag


Torsdag 24 november
Guru Tegh Bahadurs martyrdag (sihker). Den nionde gurun, Tegh Bahadur, torterades till döds offentligt, eftersom han predikade religionsfrihet. Han offrade sitt liv för att människor av andra religioner skulle få rätt att utöva sin egen tro. Dagen firas som en seger för religionsfrihet och kampen mot orättvisor.
– Kathina/Pavarana (buddhister). Kathina är en högtid som avslutar munkarnas tremånadersretreat, som hålls i samband med regnperioden. Under kathina ligger fokus på givmildhet och många buddhister skänker gåvor till munkarna och templen, berättar Multireligiös almanacka.
– Thanksgiving (USA). Läs mer om vad svenska Diana som bor i Los Angeles gör på Thanksgiving och laga hennes eget recept på kalkon och gratineras sötpotatis med hemlagad tranbärssås och trattkantarellsås.


Fredag 25 november
Bosnien och Hercegovinas nationaldag – (firar Författningsdagen, 1943). Här berättar Jadranka Jesic lite om mat och firande på Balkan.
Surinams nationaldag – (firar självständighet från Nederländerna 1975). Pom är festrätten nummer ett i Surinam.
– Internationella dagen för bekämpning av våld mot kvinnor (FN)
– Kadrupäev – Katarinadagen (Estland)
– Pälsfria fredagen (Djurens rätt) infaller sista fredagen i november.


Lördag 26 november
– Världsdagen mot Foie gras
En köpfri dag – (Buy Nothing Day) infaller sista lördagen i november världen över. En köpfri dag är en internationell kampanj som syftar till att väcka medvetenhet om konsumtionsmönster samt att visa på att det finns alternativ till att hela tiden köpa nytt. Du deltar solidariskt genom att du under dagen 24 timmar inte köper någonting.


Söndag 27 november
– Första advent (katoliker, protestanter). Advent betyder ankomst och den man väntar på är frälsaren och räddaren Jesus Kristus, som föds 25 december. Det är en tid av förberedelse och förhoppningar. Första advent inleder kyrkoåret. Läs mer om att Advent betyder ankomst – vi går i väntans tider. Läs mer om adventsstjärnan och varför inte göra en Adventskaka med saffran till fikastunden på första advent.
Mors dag i Ryssland, firas sista söndagen i november.


Måndag 28 november
Albaniens nationaldag – (firar självständighet från Osmanska Riket, 1912). Läs mer vad vi skrev när Albanien fyllde 102 år 2014. Här kan du läsa mer om det albanska köket och även få ett recept på Tavë kosi, möra vitlöksdoftande lammbitar med ris kryddade med oregano under yoghurttäcke gratinerat i ugnen tills de får en gyllene krämig ostliknande yta.
Mauretaniens nationaldag – (firar oavhängighetsdagen, 1960)
Östtimors nationaldag – (firar oavhängighetsdagen, 1975)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *