Nyanlända och etablerade ungdomar möts över grytorna

Kultursmakarna genomför under hösten ett pilotprojekt för inkludering av nya svenskar i Nacka. Projektet går ut på att skapa en mötesplats för nya och etablerade svenska ungdomar, där språkträning, att dela med sig av sin egen kultur och att knyta vänskapsband är viktiga delar. 

Här är åtta av de tio ungdomar som lagar mat tillsammans Foto: Caroline Maino

Här är åtta av de tio ungdomar som lagar mat tillsammans
Foto: Caroline Maino

Tio ungdomar deltar i projektet som leds av Kultursmakarnas Caroline Maino och Lena Ahlström. Ungdomarna planerar en måltid, köper in ingredienser och lagar mat tillsammans.

Fem av ungdomarna kom till Sverige för ungefär ett år sedan och bor på olika flyktingboenden i kommunen. Övriga fem är elever i Nacka som behärskar det svenska språket och är väl etablerade i Sverige. Projektet genomförs med stöd av Nacka kommun.

Carin Bokegård

Carin Bokegård

Carin Bokegård, verksamhetschef på Nacka Kommun, säger:

– Måltiden har en viktig förenande kraft som ungdomarna har med sig hemifrån. Att planera en måltid och laga mat tillsammans är ett naturligt sätt att umgås och lära känna varandra. Vi ser att de ensamkommande ungdomarna är väldigt stolta över att kunna visa upp och dela med sig av de få kära ägodelar de har med sig hemifrån – minnena av smaker, dofter och familjeliv. Samtidigt som ungdomarna delar med sig av sina respektive kulturer får de nyanlända ungdomarna stöd av de svensktalande ungdomarna att träna på det svenska språket och förstå de svenska koderna.

–  Ett av målen för de som driver kommunala hem för flyktingar är att alla nyanlända ska få minst en kontakt med civilsamhället innan de flyttar från sitt flyktingboende. Det får de i Kultursmakarnas inkluderingsprojekt.  

Reza rör i grytan Foto: Caroline Maino

Reza rör i grytan
Foto: Caroline Maino

Det hela går till så att ungdomarna träffas en gång i veckan. Varannan vecka planerar de en måltid med huvudrätt och efterrätt. Då tittar ungdomarna på recept, räknar ut hur mycket som behöver köpas in för en middag till tolv personer och skriver inköpslistor. Nästkommande vecka träffas man igen för att göra inköp, laga mat och äta middag tillsammans.

 

Caroline Maino

Caroline Maino

– Ungdomarna är väldigt motiverade och vi ser att de jobbar seriöst och bra tillsammans, säger Caroline Maino. De nyanlända lär sig nya ord varje gång, inte minst ord som har med ingredienser och matlagning att göra. Och de etablerade ungdomarna är nyfikna på de nyanlända och prövar gärna nya maträtter.

Gabriela Foto: Caroline Maino

Gabriela
Foto: Caroline Maino

Gabriella som deltar som etablerad svenskpratare:

– Det vore bra om konceptet utvecklades till att omfatta även blandade grupper så att vi också får lära känna tjejer som kommit till Sverige.

 

 

Anna, Ahmad, Reza och Ruholla jobbar med fyllningen Foto: Caroline Maino

Anna, Ahmad, Reza och Ruholla jobbar med fyllningen
Foto: Caroline Maino

– Det är ett pussel att hitta tider som passar alla ungdomar då deras lektioner slutar på olika tider, säger Lena Ahlström, Kultursmakarna. Det ska fungera med läxor till prov, studiebesök och andra fritidssysselsättningar. Så gott det går är vi flexibla, de som hinner med planering och inhandling är med från början av träffarna, andra ansluter när det är dags att börja laga maten.

Sher Foto: Lena Ahlström

Sher
Foto: Lena Ahlström

Sher från ett flyktingboende:

– För vår del är matlagningsprojektet  förstås mycket värdefullt.

 

 

 

 

Rohullah Foto: Caroline Maino

Rohullah
Foto: Caroline Maino

Rohullah från flyktingboende: – Det här är en mycket bra aktivitet. Det är väldigt användbart för oss att lära oss nya ord, få nya kontakter och få möjlighet att knyta vänskapsband.

 

 

 

img_9232

Middagsdags Foto: Caroline Maino

Länkar till recepten:
Bolani (afghanska pannbröd med fyllning)
Kärleksmums
Lamm- och spenatgryta (en afghansk rätt)
Morotskaka

Kultursmakarna bygger broar mellan människor från olika kulturer med hjälp av grytorna. Vår kalender är basen när vi dukar upp det mångkulturella matåret. Vi startade vår nättidning på ”Internationella dagen för tolerans” den 16 november 2013. Samma dag ett år senare instiftade vi det ”Mångkulturella matåret” till vilket vi knyter olika projekt. Kultursmakarna är ett socialt projekt, politiskt och religiöst obundet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *