Svamp är Ann-Maries passion i livet

Den första söndagen i september är det Svampens dag. Syftet med dagen är att öka intresset för svamp. Sveriges Mykologiska förening ordnar en rad arrangemang runt om i landet bland annat svamputflykter. Ann-Marie Samils firar Svampens dag så fort hon får chansen – plocka svamp är hennes stora passion.

Finfin kantarell Foto: Ann-Mari Samils

Finfin kantarell
Foto: Ann-Marie Samils

Svampens Dag firas i Sverige, Norge och Danmark. Det är Sveriges Mykologiska förening tillsammans med andra organisationen som står för programmet i Sverige. I Västerbotten kommer man att ha svamputställning och besökarna får ta med sin egen svampkorg för artbestämning. De visar också svamplitteratur och har svampböcker till försäljning. I Hälsingland har man föredrag om våra vanligaste matsvampar och tipspromenad med svampfrågor. Den som vill ha hela programmet kan gå in på denna sida.

20130813_141137

Blomkålssvamp Foto: Ann-Marie Samils

20131012_120052 (2)

Smörsopp Foto: Ann-Marie Samils

Föreningen anser att det kan vara svårt att vara låst till en dag när vårt land är så avlångt som det är. De tycker därför att man kan vara lite flexibel och få välja ett annat veckoslut som passar bättre för respektive landsdel. Det är redan några som gjort så, även haft det spritt över två veckor. Så kolla upp hur det ser ut där du bor, kanske firar de en annan dag där.

Ann-Marie Samils firar Svampens dag så fort hon får chansen. Hennes stora intresse för svamp vaknade för cirka 20 år sedan när hon flyttade till Fisksätra. Tidigare bodde hon på olika ställen i Stockholm, långt från svamskogar. Och i Sälen där hon kommer ifrån finns det inte så mycket matsvamp och inte heller någon ”svampplockarkultur”. Under svampsäsongen från juli/augusti till november är hon i skogen minst en gång per helg, ibland både på lördag och på söndag. Hon älskar svampplockning för att hon kommer ut i naturen, mår så bra av det. Det är rena rena terapin. Lyckan när hon hittar sina favoritsvampar är alltid lika fantastisk.

20140904_153141

På spaning efter skogens guld.

– Min bror som förr i tiden jagade älg och inte förstod mitt svampintresse undrade om jag menade att det är samma sak att hitta kantareller som att fälla en älg. Ja kanske det, svarade jag, jag har dock aldrig skjutit ett djur, så det är svårt att jämföra för mig, säger hon.

Var de bästa svampställena finns beror mycket på vilken svamp man ska plockas. Kantareller (gula) trivs i blandskog, bland gamla granar och en. Karl Johan trivs bäst bland granar. Rödgul trumpetsvamp kräver mycket vatten och trivs därför vid kärr. Trattkantareller trivs också med granar. Svart trumpetsvamp är en annan delikatess som trivs vid ek och hassel.
– I början av min ”svampkarriär” plockade jag med mig alla möjliga sorters svamp hem, sedan kollade jag i svampböcker, dissekerade och jämförde. Jag slängde det mesta eftersom jag inte var helt säker. Man ska aldrig äta en svamp som man inte är hundra procent säker på att den är ätlig, säger Ann-Marie Samils.

Men med tiden har hon lärt sig mer och mer. Hon har också gått en svampkurs, vilket hon rekommenderar.
En bra sajt för att lära sig mer är www.svampguiden.com

Hur mycket Ann-Marie Samils plockar beror helt på hur säsongen ser ut. Hur varmt det varit, hur torrt det har varit med mera.

2013 var ett riktigt dåligt år. 2012 fanns det massor med kantareller, men nästan inga Karl Johan. 2014 var det ett bra Karl Johan-år, även kantareller fanns det gott om. Svamp vill ha både värme och väta.

– Oftast är jag ute ensam då övriga familjen inte har samma intresse. Men man träffar alltid på andra svampplockare, säger Ann-Marie Samils.

20140824_155146

Karl Johansvamp plockad förra helgen. Foto: Ann-Marie Samils

 

Ann-Marie Samils delar med sig av ett recept till en smaskig svamprätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *