Högtider att uppmärksamma från 2 till 12 september

Nu är den första höstmånaden här, äpplen, päron och plommon mognar i trädgårdarna och Kultursmakarnas första nyhetsbrev efter sommaruppehållet kommer här.

Välkommen att följa oss under hösten då det – förstås – finns mycket att uppmärksamma. Innan vi firar nyår den 31 december finns till exempel ytterligare minst åtta att uppmärksamma. Läs mer om dem här.  Redan i går, 1 september, var det kyrkligt nyår för ortodoxa. Nästa söndag 11 september är det ytterligare två nyår – det koptiska och det etiopiska.

Det finns även nio nationaldagar att uppmärksamma de närmsta tio dagarna. Dessutom finns religiösa och matrelaterade högtider och dagar – kika i kalendern.

Äpplen mognar fint i träden. Foto: Caroline Maino

Äpplen mognar fint i träden.
Foto: Caroline Maino

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 2 september
Vietnams nationaldag, självständighetsdag. Gör Pho nudelsoppa med kött, Vietnams nationalrätt dagen till ära.


Lördag 3 september
Qatars nationaldag
San Marinos nationaldag, firar självständighet från Romerska riket år 301. San Marino är landet med den äldsta nationaldagen och Piadin/Piada ett populärt bröd från San Marino.
– Ostronets dag, firas första lördagen i september. Läs mer på Ostronakademiens hemsida.
– Internationella bacondagen. Dagen infaller lördagen före USA:s Labour day. I spagetti Carbonara ingår bacon.


Söndag 4 september
– Dagen för ungas psykiska hälsa. Syftet med dagen är att just denna dag ska vara för och med ungdomar för deras psykiska hälsa. Läs mer på föreningen Tilias sajt.
– Svampens dag. Fira dagen med svampentusiasten Ann-Marie Samils recept på pasta med kantareller och Serranoskinka.


Måndag 5 september
Ganesha Chaturthi – Guden Ganeshas närvaro (hinduer). Ganesha är son till gudarna Shiva och Parvati och är känd som guden med elefanthuvudet. Han symboliserar undanröjandet av hinder och problem och festivalen till hans ära pågår i tio dagar. I hemmen brukar man smycka en färstarkt målad Ganesha statyett berättar Multireligiösa almanackan. Sötsaken Modak är Ganeshas favorit, det vill säga ett måste vid firandet. Här förmedlar vi ett recept på Modak.
– Labour day, arbetets dag USA, infaller första måndagen i september.
– Älgjakten börjar i norra Sverige.


Tisdag 6 september
Swazilands nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1968.


Onsdag 7 september
Brasiliens nationaldag, uppmärksammar självständighet från Portugal 1822, men firas knappt. Den mustiga böngrytan Feijoada passar bra för den som ändå vill fira.
– Salamins dag*
– Fars dag i Australien och Nya Zeeland


Torsdag 8 september
Andorras nationaldag. Varför inte testa en mustig löksoppa från Andorra denna dag?
Makedoniens nationaldag, självständighetsdag
– Internationella läskunnighetsdagen, (UNESCO). Läskunnighet är livsviktigt för världens framtid. Ju fler som kan läsa och skriva, desto fler kan utbilda sig till läkare, forskare, advokater eller lärare. Det behövs i kampen mot fattigdom, barnadödlighet och klimatförändringar, och för rättvisa fred och demokrati. Gör en gönsakssoppa med pastabokstäver denna dag.


Fredag 9 september
 
Nordkoreas nationaldag
– Radha Ashtami (hinduer). Rhada var en av de fåraherdar, gopis, som dyrkade och älskade guden Krishna. Hon har senare fått gudomlig status, särskilt i norra Indien. Krishna och Radhas hängivna kärleksrelation uppfattas som en modell för människans kärleksfulla hängivenhet till gud.
– Hajj – Vallfärden, (muslimer) Hajj eller hadj är den vallfärd till islams heliga stad Mekka i Saudiarabien som varje frisk vuxen muslim, som har råd, är förpliktigad att göra. Vallfärden är en av islams fem pelare och den ska göras mellan den 8:e och 12:e dagen i dhu-l-hijjah, den tolfte månaden i den muslimska kalendern. Under dessa dagar vallfärdar miljontals muslimer till Mekka från hela världen. Eftersom den muslimska kalendern är en månkalender och därför inte följer det tropiska året, infaller hajj från år till år på olika datum i den västerländska tideräkningen.


Lördag 10 september
– Internationella suicidpreventiva dagen, (WHO)
– Världsteckenspråkdagen
– Arafadagen (muslimer) – vallfärden hajjs höjdpunkt. Dagen firas till minne av när profeten Muhammed tog emot Koranens sista verser vid berget Arafat, barmhärtighetens berg. Läs även mer på UR.


Söndag 11 september
– Kebabens dag – Vi förmedlar recept på hemmagjord kebab med två hemmagjorda såser, en röd och en vit. Kebaben anses ha sitt ursprung i Anatolien i Turkiet där det finns en lång tradition av att servera grillat kött tillsammans med bröd. I vårt rekommenderade recept ingår köttfärs av nöt, men detta går naturligtvis att byta ut mot tunt skivat stekt eller grillat kött, varför inte av lamm, som är väldigt vanligt i Turkiet.
Koptiska nyåret – Nayrouz. Koptisk-ortodoxa kyrkans kalender bygger på en uråldrig egyptisk kalender. Tideräkningen utgår från år 284, martyråret, då stora massakrer utfördes på kristna i det romerska riket, berättar Multireligiösa almanackan. Fira med Doro wat är en typisk etiopisk och eritreansk rätt samt injera, ett tunt poröst surdegsbröd
Enkutatash, det etiopiska nyåret. Helgen infaller när den tre månader långa regnperioden är slut. Det etiopiska nyåret firas förutom av etiopier också av rastafarianer världen över eftersom de ser Etiopien som sitt hemland i andlig bemärkelse. I år blir det 2009, berättar Multireligiösa almanackan. Fira som det koptiska nyåret – med grytan Doro wat och injera, ett tunt poröst surdegsbröd
Eid El-Adha – offerhelgen (muslimer). Denna högtid avslutar vallfartstiden hajj och är tillsammans med Eid al Fitr årets största högtid för muslimer. Ett lamm eller annat djur offras till minne av när Gud befallde profeten Ibrahim (Abraham) att offra sin son Ismael. I Sverige offras i stället ofta pengar som används till mat för behövande, skriver Multureligiös almanacka. Läs mer här på vår sajt och gör en klassisk köttsoppa dagen till ära.


Måndag 12 september
Kap Verdes nationaldag, firar självständighet från Portugal 1975. Pröva Angelinas Capo verdianska Lillpite-Cachupa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *