Högtider att uppmärksamma från 6 till 16 maj

På måndag – 9 maj – är det Europadagen. Då firar vi Schumanplanen som blev startskottet för EU 1950 i förhoppningen att undvika ytterligare krig i Europa. Då kan vi uppmärksamma freden och sammanhållningen i Europa. I år utsågs ICA-handlaren Jonas Berg från Södertälje till årets europé i Sverige. I helgen firas mor på många håll i världen, här i Sverige får hon vänta några veckor till. Tre nationaldagar finns också att uppmärksamma liksom en del annat, som chokladbollens dag. 

Schumanparad i Warszawa 2008.

Schumanparad i Warszawa 2008.

 

I veckan som gått har vi berättat att dans är reda hälsokuren samt förmedlat recept på Kalvdans en svensk dessertklassiker . Med Valborgsfirandet inleddes sommarhalvåret  och vi tipsade om att Champagne lär motverka åldersrelaterade minnesproblem.
Sedan blev det Första maj, arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Den första söndagen i maj är det nässlans dag – eller är det en annan dag? Datumet för dagen verkar oklart – kan någon i vår läsekrets upplysa oss? Hur som helst är nässelsoppa en delikatess i tiden. Den 3 maj var det Internationella dagen för pressfrihet  och receptet för den dagen Pressad högrev. Kultursmakarnas gästbloggare Florence Wetzel berättade om Kokta ägg på Island. Och vi noterade att det i år är 225 år sedan Polen blev Europas första demokrati, den dagen till ära tipsade vi om Polska pannkakor med kvarg och russin.

I onsdags högtidlighöll muslimer profeten Muhammeds himmelsfärd och dagen efter högtidlighöll kristna Kristus färd till himmelen, samma dag var det även gökotta  och vi tipsade om Krabbelurer eller Tomteplättar. Samma dag var det även Folknykterhetens dag och i Japan var det Kodomo no hi – Barnens dag i Japan så vi tipsade om Kashiwa Mochi – japansk sötsak

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 6 maj
– Djurdjevdan/Ederlezi*, vårfest (4 dagar) södra Balkan (romer). Sankt Görans dag är känd som Djurdjevdan i forna Jugoslavien. Det är en syd-slavisk religiös högtid som firas den 6 maj enligt den gregorianska kalendern (den 23 april enligt den julianska kalendern). Dagen är en av de viktigaste högtiderna för romer från Balkan. Den firas av såväl kristna som muslimska romer. Högtiden förknippas med vårens ankomst och liljekonvaljer är en viktig symbol denna dag.


Lördag 7 maj

 


Söndag 8 maj
Mors dag i Sydkorea (föräldrarnas dag) *
Mors dag i Anguilla, Antigua och Barbuda, Aruba, Australien, Bahamas, Bangladesh, Barbados, Belgien, Belize, Bermuda, Bonaire, Botswana, Brasilien, Brunei, Filippinerna, Kanada, Kambodja, Chile, Colombia, Kuba, Curaçao, Cypern, Danmark, Dominica, Ecuador, Estland, Etiopien, Fiji, Finland, Ghana, Grekland, Grenada, Guyana, Honduras, Hong Kong, Island, Indien, Italien, Jamaica, Japan, Kenya, Kina, Lettland, Liberia, Liechtenstein, Macau, Malaysia, Malta, Nederländerna, Nya Zeeland, Pakistan, Papua New Guinea, Peru, Puerto Rico, Saint Kitts och Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent och Grenadinerna, Samoa, Singapore, Saint Martin, Slovakien, Sydafrika, Sri Lanka, Surinam, Schweiz, Taiwan, Tanzania, Tjeckien, Tonga, Trinidad och Tobago, Turkiet, Tyskland, Uganda, Ukraina, USA, Uruguay, Vietnam, Venezuela, Zambia, Zimbabwe, Österrike. Dessa länder firar Mors dag den andra söndagen i maj.

 


Måndag 9 maj
Europadagen* – Den 9 maj är ett centralt datum i EU:s historia. Det var den 9 maj 1950 som den franska utrikesministern Robert Schuman presenterade en plan för hur man skulle kunna undvika ytterligare krig i Europa. Det blev grunden för EU. Så på Europadagen den 9 maj firar vi freden och sammanhållningen i Europa.

 


Tisdag 10 maj
Mikronesiska federationen firar konstitutionsdagen. Läs mer om ögruppens mattradition och laga Kyckling med ananas och kokos.
Mors dag i El Salvador, Mexiko, Guatemala*.


Onsdag 11 maj
– Adoptionsdagen, Sydkorea – Sedan Koreakrigets slut 1953 har närmare 200 000 internationella adoptioner genomförts från landet. Cirka 10 000 svenskar är adopterade från Sydkorea.
Chokladbollens dag*


Torsdag 12 maj
Israels självständighetsdag firas i år, 2016, torsdag 12 maj. I den judiska kalendern börjar en högtid vid solnedgången den föregående dagen. Så praktiserande judar firar Israels självständighetsdag vid solnedgången onsdag 11 maj. Israels självständighetsdag (Yom Ha’atzmaut på hebreiska) firas till minne av att David Ben-Gurion förklarade staten Israel för självständig i Tel Aviv den 14 maj 1948 och slutet av det brittiska mandatet över Palestina.
 


Fredag 13 maj
– Fátima, katolsk pilgrimsfärd, Portugal
– Barnens dag* – Barnens dag firas på olika datum världen över. I Sverige firas dagen varje år på samma datum, den 13 maj. Dagen är till för att uppmärksamma barn och dess utsatta situation runt om i Sverige och världen. Barnens dag firas idag inte i någon större utsträckning men vi tycker att vi ska ta hand om och tänka på våra barn och rekommenderar därför att vi firar dagen lite extra. Barnens dag arrangerades för första gången den 13 maj 1905 i Stockholm.

 


Lördag 14 maj
– Teckenspråkets dag
– I Italien har alla städer sitt eget skyddshelgon och i Bordighera i Ligurien firar man Sant’ Ampelio varje år den 14 maj. Helgonet firas med processioner och mässa, grillfest och dans innan Palmvandringen går av stapeln. Under vandringen bjuder lokala byalag på mer förtäring. Och det är inte omöjligt att du blir serverad Sardenaira – ansjovispizza från Ligurien.
– Världsdagen för rättvis handel (WFTO). Här förmedlar vi Fairtrade-ambassadören Mattias Kristianssons recept på Fairtrade-Brownie lika vacker som ljus musik dagen till ära. Dagen firas andra lördagen i maj.
– Buddhas födelsedag – firas denna dag bland annat i Nepal, Indien, Sri Lanka, Kina och Korea. I Korea firar man genom att tända lotuslyktor och templen erbjuder gratis mat och te. Den söta risgrynsgröten Kheer  serveras ofta för att påminna om historien om Sujata, en jungfru som erbjöd Buddha en skål liknande rismjölksgröt. (Se även Vesak, Buddhadagen )
– Pingstafton (katoliker och protestanter).


Söndag 15 maj
Paraguays nationaldag – firar att landet förklarade sig självständigt från Spanien 1811. Firandet börjar redan dagen innan, på paraguayanska flaggans dag. Paraguays nationalrätt, Sopa paraguaya, kom till efter ett misstag.
Mors dag i Paraguay*
– Internationella familjedagen (FN)*
Kardemummabullens dag – denna anrika krydda är särskilt populär i Mellanöstern och i Skandinavien. Här finns även ett recept på goda kardemummabullar.
– Pingstdagen (katoliker och protestanter). Pingst är en kristen högtid som firar att den helige Ande gav sig tillkänna för apostlarna i Jerusalem. Pingst är 50 dagar efter påsk och tio dagar efter Kristi himmelsfärd. Enligt Bibeln var detta första gången tungotal förekom (ett tecken på uppfyllelse av Helig Ande) och den dagen döptes nästan 3 000 människor i Jesu namn till syndernas förlåtelse. Den kristna kyrkan anses ha fått sin begynnelse i och med pingstdagen.


Måndag 16 maj
– Annandag Pingst (katoliker och protestanter).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *