Balandėliai – kåldolmar från Litauen

Även kåldolmar ligger tätt, tätt när de lagar dem i ugnen. Foto: Caroline Maino

Foto: Caroline Maino

Ingredienser (20 personer):

2 kålhuvuden (vanlig storlek)
1,5 kg färs (kan vara blandning av gris- eller nötkött)
5 morötter
2 dl ris
2 dl mjöl
2 kg potatis
3 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche
1 burk krossade tomater
salt, peppar
50 g färsk dill

 Gör så här:

  1. Koka kålhuvudena i cirka 20 min tills bladen är mjuka (ta av yttersta bladen varefter de kokats mjuka och lägg upp på en tallrik, brukar ta 5 minuter ungefär)
  2. Hacka köken och bryn den till den blir genomskinlig
  3. Bryn färsen
  4. Koka riset
  5. Blanda riset med den stekta löken, färsen och vitlöken samt peppar och salt
  6. Lägg färsfyllningen i kålbladen och rulla ihop.
  7. Lägg kåldolmarna tätt i en kastrull, fyll på med vatten och lägg i slantade morötter.Låt detta sjuda 15 minuter
  8. Koka potatisen
  9. Blanda crème fraiche med krossade tomater och lite vatten. Häll såsen på kåldolmarna och låt dem sjuda i ytterligare 5 minuter
  10. Servera Balandėliai med varm potatis och dekorera med dill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *