Turkisk afton med Kultursmakarna

Språkträning med turkiska och svenska dolmar på tallrikarna Foto: Lena Ahlström

Språkträning med turkiska och svenska dolmar på tallrikarna
Foto: Lena Ahlström

Nyligen arrangerade Kultursmakarna i samarbete med Internationella Bekantskaper en turkisk/svensk afton. Alev med ursprung ifrån Turkiet lagade mat tillsammans med Kultursmakarna och serverade drygt 20-talet gäster som kom på middag. Turkiska vinbladsdolmar och svenska kåldolmar samsades på tallrikarna. 

Alev

Alev

När Alev hade blandat ihop färs, ris, lök och kryddor, ja alla ingredienser, rullade vi in blandningen i vinblad. Det är lite pilligt att rulla dolmar för det är ganska lite som ska vara i varje rulle och det är viktigt att rullarna blir täta så att färsblandningen inte tar sig ut när dolmarna kokas, så det var bra att vi var många som hjälptes åt. Alev vägledde oss i hur vinbladen skulle vikas.

Vi hade köpt vinblad på burk som vi sköljde noggrant och tog bort bladets skaft på. Vi lade bladen med spetsen mot oss och baksidan uppåt på en assiett. Sedan lade vi en liten sträng (1 msk ungefär) med färsblandning på övre delen av bladet, vek ner ena sidan snett över blandningen och sedan den andra. Därefter började vi rulla uppifrån och ned. Sedan lade vi några vinblad i botten på kastrullen för att undvika att vindolmarna skulle koka fast i botten. Därefter la vi rullarna tätt, tätt i kastrullen, så att de inte kan öppna sig och i flera lager ovanpå varandra.

Eva, Alev och Lars rullar vinbladsdolmar. Foto: Caroline Maino

Eva, Alev och Lars rullar vinbladsdolmar.
Foto: Caroline Maino

Ovanpå rullarna la vi en mindre assiett för att dolmarna inte skulle flyta upp. För säkerhets skull satte vi en liten skål med vatten ovanpå assietten. Sedan hällde vi på vatten så att det nådde en centimeter över dolmarna och kokade dem i en knapp halvtimme.

– Det var en spännande upplevelse för mig att laga mat med Kultursmakarna, säger Alev. Vi pratade svenska medan vi lagade maten och jag lärde mig flera nya ord och uttryck.

– Hemma hos mig äter vi dolmar minst en gång i veckan, men jag har aldrig tidigare provat kåldolmar. De är väldigt goda tycker jag, men mycket större än de turkiska dolmarna. Jag undrar hur man gör när man rullar dem?

Lite pyssligt är det att rulla dolmar. Men gott blir det. Foto: Caroline Maino

Lite pyssligt är det att rulla dolmar. Men gott blir det.
Foto: Caroline Maino

Innehållet i turkiska dolmar varierar i olika delar av landet. Här är ingredienserna som Alev brukar använda.
1 burk Vinblad
500 gr nötfärs eller lammfärs
1,5 dl ris
1 msk tomatpuré
1-2 gula lökar
Salt och peppar
1 handfull persilja
Lite torkad mynta
1 citron
1 msk smör

 

Kåldolmar med lingon och potatis, vegetariska vinbladsdolmar och vinbladsdolmar med lammfärs och yoghurt. Foto: Caroline Maino

Kåldolmar med lingon och potatis, vegetariska vinbladsdolmar och vinbladsdolmar med lammfärs och yoghurt.
Foto: Caroline Maino

Kultursmakarna har flera recept på dolmar:

Kåldolmar på svenskt vis
Turkiska vinbladsdolmar
Sarmale – rumänska kåldolmar
Surkålsdolmar – en rumänsk nationalrätt

Vinbladsdolmar rullas med en matsked fyllning. Foto: Caroline Maino   
Vinbladsdolmar rullas med en matsked fyllning.
Foto: Caroline Maino
Alev och Eva fixar mat i köket. Foto: Caroline Maino

Alev och Eva fixar mat i köket.
Foto: Caroline Maino

Tätt, tätt ska dolmarna koka. Foto: Caroline Maino

Tätt, tätt ska dolmarna koka.
Foto: Caroline Maino

Även kåldolmar ligger tätt, tätt när de lagar dem i ugnen. Foto: Caroline Maino

Även kåldolmar ligger tätt, tätt när de lagar dem i ugnen.
Foto: Caroline Maino

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *