Nyhetsbrev från 5 till 15 december

Andra advent är det på söndag och julen närmar sig sakta men säkert. Därmed radar julrelaterade högtider upp sig, som St Nikolaus på lördag då barnen i Tyskland och Holland får presenter i sina stövlar av helgonet som är jultomtens förlaga. Pepparkakans dag är det på tisdag. Nobeldagen, mänskliga rättigheternas dag, Bodhidagen och Jungfru Marias utkorelse och fullkomliga renhet samt fyra nationaldagar finns också att fira de närmsta tio dagarna.

Baka pepparkakor är en allvarlig syssla - och gott blir resultatet. Foto: Björn Folin

Baka pepparkakor är en allvarlig syssla – och gott blir resultatet.
Foto: Björn Folin

Den gångna veckan har vi berättat om Rosa Parks som vägrade resa på sig, vilket blev startskottet för den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Vi har också berättat om Rumäniens nationaldag och förmedlat recept på nationalrätterna Sarmale, surkålsdolmar, och Clatitie, rumänska pannkakor. Mer mat blev det med Laos nationalrätt salladen Larb och Penang – en thailändsk nationalrätt med kyckling. Att Thailand firar sin åldrige monarks födelsedag på nationaldagen och hur det är när vi svenskar blir invandrare i Spanien har vi också skrivit om. Dessutom har vi med glädje noterat att Sverige har fått sin första doktor i mänskliga rättigheter Linde Lindkvist.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

 

Fredag 5 December
 Thailands nationaldag – firar kungens födelsedag. Den thailändska maten kännetecknas av väl balanserade smaker – av sött, salt och syrligt, starkt och milt. På Thailands nationaldag den 5 december kan vi föreslå den thailändska nationalrätten Penang – en fantastiskt god kycklingrätt.


Lördag 6 December
 Finlands nationaldag – firar självständighet från Ryssland 1917. Rosolli är en färgrik finsk mycket smakrik form av sillsallad som finns på alla finska julbord.

– St Nikolaus firas i Tyskland och Nederländerna. Ställ en stövel utanför dörren kvällen före så kanske den fylls med godis och presenter av jultomtens förebild – eller gör lebkuchen, de tyska pepparkakor som är föregångare till våra pepparkakor.


Söndag 7 December
Andra advent (katoliker, protestanter)


Måndag 8 December
– Bodhidagen (buddhister) Buddister över hela världen firar Bodhidagen, Rohatsu på japanska, den 8 december. Fira med att Laga rispudding och baka Bodhikakor.
– Jungfru Marias utkorelse och fullkomliga renhet (katoliker). Arvssynden är enligt kristendomen en konsekvens av att Adam och Eva bröt mot Guds vilja genom att äta av kunskapens frukt. Katoliker firar under denna dag att Jungfru Maria föddes utan att vara befläckad av arvssynd.


Tisdag 9 December
– Pepparkakans dag – gör gudmor Margaretas fantastiska pepparkakor. Receptet är från 1800-talet.
– Annadagen


Onsdag 10 December
– Mänskliga rättigheternas dag – Mänskliga rättigheternas dag instiftades av FN två år efter att FN:s generalförsamling den 10 december 1948 godkände en deklaration som handlade om de mänskliga rättigheterna. Dagen instiftades för att hylla deklarationen och dess syfte.
– Nobeldagen
– Terra Madre day – dagen är instiftad av Slow Food. Slow Food är en matrörelse som startade i Italien som protest mot snabbmat. Att praktisera Slow Food är ett samprojekt mellan kropp och själ. Tanken är att omsorg om både tiden och maten ska ge garanterat välbefinnande. Slow Food handlar om att återupprätta måltiden – en väg till livskvalitet. Kultursmakarna förmedlar föreningen Sveriges grisföretagares recept för en slow food-festmeny.


Torsdag 11 December
 Burkina Fasos nationaldag – firar republikens dag


Fredag 12 December
 Kenyas nationaldag – firar självständighet från Storbritannien 1963. Maten i Kenya har starka influenser från indisk mat. Kenyas inofficiella nationalrätt är nyama choma – grillat kött.


Lördag 13 December
– Luciadagen (Sverige). Lucia var ett kristet helgon som dog martyrdöden på Sicilien. Hon var kristen trots att det var förbjudet och stack ut sina ögon i protest mot samhällets orättvisor. I Sverige brukar Luciadagen firas med saffransbullar, glögg och luciatåg som sjunger speciella luciasånger. Här är ett favoritrecept som ger saftiga goda saffransbullar.


Söndag 14 December
Tredje advent (katoliker, protestanter). Tredje söndagen i advent är en av söndagarna i adventsfastan,  särskilt ägnad Johannes dödaren. Den kristna fastan innebär rent allmänt att minska födointaget, men också att avstå från kött. Här förmedlar vi några recept om du vill ta fasta på fastan.


Måndag 15 December

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *