Sveriges första doktor i Mänskliga rättigheter

Äntligen en god nyhet – i dagarna får Sverige sin första doktor i Mänskliga rättigheter. Sverige har en lång tradition av att arbete för mänskliga rättigheter. Men det är först nu som första doktorn i ämnet utses, nämligen Linde Lindkvist, doktorand vid historiska institutionen på Lunds universitet. Vi på Kultursmakarna säger grattis!

Linde Lindkvist var med från starten när forskarutbildningen i mänskliga rättigheter vid historiska institutionen på Lunds Universitet drog igång 2009. I sin forskning har han bland annat intresserat sig för frågor om mänskliga rättigheter och historia, religionsfrihet och yttrandefrihet.

Hans avhandlingsprojekt behandlar tillkomsten av religionsfrihetsartikeln i FN:s Allmänna förklaring från 1948.

rwi-llv– Dagens aktivister inom mänskliga rättigheter pekar ofta på det här dokumentet för att ge legitimitet åt sitt arbete, säger Linde Lindkvist. Men trots att det är det dokument i världshistorien som, näst efter Bibeln, blivit översatt till flest antal språk har det länge saknats en djupare forskning och problematisering kring hur dokumentet kom till.

Linde Lindkvists kontextuella undersökning är därför efterlängtad i både forskarvärlden och bland aktivister.

Lunds universitet är ensamt om att ha en forskarutbildning i Mänskliga rättigheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *