När svensken blir invandrare

Hur handskas svenskar med att vara invandrare och hur får de vardagen att fungera? Den frågan svarar Uppsala universitet på i en ny rapport. I avhandlingen framgår att Sverige och det svenska förändras över tid och ges olika betydelser utifrån en position som invandrare i Spanien. Forskaren, Annie Woube, menar att det hon kommer fram till har användbara paralleller och relevans för den svenska dagsaktuella samhällsdebatten kring liknande frågor.

Ungefär 30 000 svenskar har flyttat till Spanien. I en ny avhandling från Uppsala universitet undersöker etnologen Annie Woube hur dessa svenskar handskas med att vara invandrare i ett annat land och att få vardagslivet att fungera. Avhandlingen Finding One’s Place undersöker hur permanent boende svenskar vid Costa del Sol skapar tillhörighet, känner sig som hemma i sitt nya hemland och finner sig tillrätta som migranter med ena benet i Spanien och det andra i Sverige.

DSCN3509

Midsommar Foto Helene Götberg

I denna studie visas hur tillhörighet skapas över nationsgränserna genom inkorporering i det spanska samhället via arbete, släktrelationer eller sociala nätverk och genom upprätthållna band till hemlandet Sverige via återkommande resor och kommunikation. Den svenska infrastrukturen vid Costa del Sol spelar en stor roll i denna process genom att kompensera för strikt nationell tillhörighet både känslomässigt och i en praktisk vardag. Den transnationella tillhörigheten skapas samtidigt till olika platser och sammanhang som överskrider nationella gränser. Detta ger utlandssvenskarna nya referensramar där Sverige och det svenska förändras över tid och ges olika betydelser utifrån en position som invandrare i Spanien.

Avhandlingens resultat sätter nytt ljus på utlandssvenskar genom att visa att en transnationell tillhörighet skapas som handlar om att handskas med att vara invandrare i ett annat land och att få vardagslivet att fungera mellan de olika nationella sammanhang som man känner anknytning till.

– Resultaten sätter också fokus på hur invandrarskap upplevs och hur svenskarna förstår en mångkulturell samlevnad med olika nationella och etniska grupper längs Costa del Sol. Detta har användbara paralleller och relevans för den svenska dagsaktuella samhällsdebatten kring liknande frågor, säger Annie Woube, doktorand vid institutionen för kulturantropologi och etnologi vid Uppsala universitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *