Något för alla att fira till 20 oktober

Paëlla Foto: Annmari Reich

Paella
Foto: Annmari Reich

Ägg, gröt, räckmacka, grynkorv, fetaost och chokladmuffins – har alla temadag under de närmsta tio dagarna. Något kanske faller på läppen? Dessutom finns fyra nationaldagar att fira, bland dem Spaniens med en härlig paëlla, samt några religiösa högtider och så Kanadas Thanksgiving-dag som firas med god mat.

I veckan som gått har vi berättat om den heliga Birgitta, en av de mest kända kvinnorna i nordisk medeltid och räknas som Sveriges skyddshelgon. I det sammanhanget har vi publicerat recept på en medeltida måltid. En forskningsrapport berättar att både övervikt och undervikt kan öka risken för demens.

I dag är det Äggets dag eller World Egg Day som alltid infaller den andra fredagen i oktober.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 10 Oktober
 Fijis nationaldag (firar självständighet från Storbritannien 1970)
 Taiwans nationaldag  (firar att staten grundades år 1912, året efter den borgerliga kinesiska revolutionen 1911 )
– Äggets dag – gör en traditionell bohuslänsk äggost för att fira dagen.
– Grötens dag


Lördag 11 Oktober
– Internationella flickdagen (FN)


Söndag 12 Oktober
 Ekvatorialguineas nationaldag (firar självständighet från Spanien 1968)
 Spaniens nationaldag  (Día de la Hispanidad, firar dagen då Christoffer Columbus satte sin fot i Las Americas, 1492). Här är recept på en Paëlla Valenciana anpassad efter svenska förhållanden.
– I Latinamerika firas denna dag bland annat som ursprungsfolkens kampdag. Andra firar att Columbus nådde Amerika denna dag år 1492 – en händelse som många inte anser är något att fira.


Måndag 13 Oktober
– Thanksgiving (Kanada). Thanksgiving firas i Kanada den andra måndagen i oktober. Den första gången tacksägelsemiddagen firades i Kanada var den 15 april 1872 för att fira att prinsen av Wales – som senare blev kung Edward VII – tillfrisknat från en allvarlig sjukdom. I USA firas Thanksgiving den fjärde torsdagen i november. Här är Dianas recept på kalkon med stuffing och hemgjord tranbärssylt. 
– Columbus dag (USA), firas den andra måndagen i oktober.


Tisdag 14 Oktober
– Räkmackans dag – Gör en räckmacka med majonnäs om du vill fira dagen.
– Mors dag Vitryssland
– Vita käppens dag


Onsdag 15 Oktober
– Fetaostens dag – fira med fetaost- och vattenmelontorn 


Torsdag 16 Oktober
– Grynkorvens dag
– Måltidens dag
– Världslivsmedelsdagen
– Shemini Atserat (judar). En glädjefylld festdag då man ber en särskild bön om regn i Israel.


Fredag 17 Oktober
– Internationella dagen för utrotande av fattigdom.
– Simchat Torah – Torahfesten (judar). Årets läsning av Torahn avslutas och man börjar om på nytt. Torahrullarna bärs sju varv runt synagogan under sång och dans.


Lördag 18 Oktober
– Chokladmuffins dag – Här förmedlar vi ett recept från TastelineChokladmuffins med chokladbitar – som kan passa bra till Chokladmuffinsens dag.


Söndag 19 Oktober


Måndag 20 Oktober
– Guru Granth Sahib-dagen (sikher). Den tionde gurun beslutade 1708 att skriften hädanefter skulle ses som sikhernas guru eller andliga ledare. Därför behandlas Guru Granth Sahib som en levande människa som väcks varje morgon och läggs till vila varje kväll i en himmelssäng, berättar Multireligiösa almanackan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *