Fira och festa och högtidlighåll – till 6 oktober

hjärtaI dag är det den internationella hjärtdagen som vill uppmärksamma hjärt- och kärlsjukdomar.
För den som vill fira Tysklands återförening om en vecka med den genuint tyska specialiteten Sauerbraten gäller det att börja marinera köttet nu!
Den närmsta tiden kan vi även högtidlighålla nio nationaldagar plus ett antal religiösa högtider och temadagar.

I veckan som gått har vi berättat om den internationella fredsdagen, skolmjölkens dag, det judiska nyåret Rosh Hashana och Jom Kippur samt om utställningen Nationell Psykos på Månkulturellt Centrum på Fittja gård.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

 

Fredag 26 September
– Janssons-dagen
– Internationella hjärtdagen (WHO) Dagen instiftades 2000 med syfte att uppmärksamma det faktum att hjärt- och kärlsjukdomar är världens ledande dödsorsak. Här förmedlar vi ett hjärtnyttigt recept publicerat i en tidning Hjärt Lungfonden gav ut tidigare på en god och värmande rödbetssoppa med chèvre-gratinerat bröd.
– Europeiska språkdagen


Lördag 27 September
– Världsturismdagen (UNWTO)
– Heliga korsets upphöjelse (ortodox). En dag tillägnad korset som var själva instrumentet för frälsningen. Enligt legenden grävdes korset fram på Golgata av Sankta Helena år 326. (Se även 14 september)


Söndag 28 September
– Internationella rabiesdagen (WHO)


Måndag 29 September
Kaffets Dag
– Resandefolkets högtidsdag. Här är ett recept på Köttsoppa från norr för den som vill fira med riktig resandemat.
– Ärkeänglarna Mikael, Gabriel och Rafaels dag (katolsk). Alla tre änglarna hyllas på den traditionella Mikaelsdagen. Mikael kämpade enligt katolicismen mot Satan och är mänsklighetens beskyddare. I delar av Sverige är dagen känd som Mickelsmäss, berättar Multireligiösa almanackan.


Tisdag 30 September
 Botswanas nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1966.


Onsdag 1 Oktober
 Cyperns nationaldag  (ön blev självständig år 1960)
  Kinas nationaldag (firar utropandet av Folkrepubliken Kina, 1949)
  Nigerias nationaldag  (firas till minne av oavhängighetsdagen 1960, då kolonialmakten Storbritannien lämnade Nigeria fritt.)
 Tuvalus nationaldag  (firar självständighet från Brittiska Västra Stillahavsterritoriet 1978)
– Vegetariska världsdagen. Den är instiftad av International Vegetarian Union. Fira med något vegetariskt, kanske en Hoppin´John-gryta, en vegetarisk lasagne, en nudelsoppa eller kanske en daalgryta.


Torsdag 2 Oktober
Guineas nationaldag  (firar självständighet från Frankrike 1958)
– Den internationella ickevåldsdagen. Dagen firas till minnet av Mahatma Ghandis födelsedag. Ghandi var en indisk advokat, politiker och andlig ledare, han ledde den Indiska självständighetsrörelsen och tillämpade ickevåldsstrategin. Ickevåldsdagen ett tillfälle att förespåka rättvisa och fred. Ghandi levde på enkel vegetarisk och, senare, frukteriansk kost. Någon av de vegetariska rätterna ovan kanske passar eller en hallon och melonsoppa.


Fredag 3 Oktober
Tyskland firar att landet återförenades 1990. Fira med en av många rätter som förknippas med Tyskland, Sauerbraten med rödkål och knödel.
– Arafadagen (muslimer) – vallfärden hajjs höjdpunkt. Dagen firas till minne av när profeten Muhammed tog emot Koranens sista verser vid berget Arafat, barmhärtighetens berg. Hajj eller hadj är en av islams fem grundpelare och varje frisk vuxen muslim som har råd förväntas göra den. Pilgrimsfärden ska göras mellan den 8:e och 12:e dagen i dhu-l-hijjah, den tolfte månaden i den muslimska kalendern. Under dessa dagar vallfärdar miljontals muslimer till Mekka i Saudiarabien från hela världen. Läs även mer på UR.


Lördag 4 Oktober
 Lesothos nationaldag  (firar självständighet från Storbritannien 1966)
– Den helige Mikaels dag
– Internationella vodkadagen
– Kanelbullens dag – dagen instiftades för 15 år sedan. Här förmedlar vi ett recept på lyxiga kanelbullar  från Hembakningsrådet. Varje år ordnar Hembakningsrådet en tävling i kanelbulledesign. Tävla genom att skicka in en bild på en nydesignad kanelbulle. Maila till info@hembakningsradet.se senast 30 september
– Dussehra eller Vijaya Dashami eller Dasara (hinduer) – segern på den tionde dagen. På den tionde dagen efter de nio nätterna (navratri) firas gudinnan Durgas seger över buffeldemonen Mahishasura. Den här högtiden symboliserar hur det goda alltid till sist vinner över det onda, men på ett djupare plan även hur människan kan nå ett andligt uppvaknande. Till firandet hör att bränna bilder av den 10-hövdade demonen Ravana, Högtiden är kulmen på Navaratrifestivalen.
– Eid El-Adha – offerhelgen (muslimer). Denna högtid avslutar vallfartstiden hajj och är tillsammans med Eid al Fitr årets största högtid för muslimer. Ett lamm eller annat djur offras till minne av när Gud befallde profeten Ibrahim (Abraham) att offra sin son Ismael. I Sverige offras i stället ofta pengar som används till mat för behövande, skriver Multureligiös almanacka.
Jom Kippur – försoningsdagen (judar). Den tionde dagen efter det judiska nyåret Rosh Hashana är Försoningsdagen. Det är årets heligaste dag inom judendomen. Under nyårshelgen ber man gud om förlåtelse för alla fel man begått under året och lovar att försöka bli en bättre människa. Men Gud kan bara förlåta den som själv bett andra om förlåtelse, så på Jom Kippur förväntas ovänner sluta fred. Många judar, även sekulära, går till synagogan för att fasta och be tillsammans. Detta är en dag då man ska sluta fred med ovänner.


Söndag 5 Oktober
– Gräddtårtans dag firas första söndagen i oktober. Kanske vill du fira dagen med Carolines gräddtårta.
– Internationella dagen för lärare


Måndag 6 Oktober
– Internationella barndagen. Den internationella barndagen hör samman med Förenta nationernas konvention om barnens rättigheter från den 20 november 1989. Redan 1953 uppmuntrade Förenta Nationerna alla stater att skapa en barndag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *