Mors dag och annat att fira till 2 juni

På söndag är det Mors dag bland annat i Sverige. Högtiden instiftades i USA för 100 år sedan i år. Hela elva nationaldagar finns att fira de närmsta tio dagarna och dessutom två himmelsfärder – dels Kristi, dels Muhammeds. Grannfesten som firas i bland annat Frankrike kanske kan locka efterföljare. images morsdag

I veckan som gått har vi berättat om Somalilands självständighetsdag, att Mandeerna firar Johannes döpares dag, om recept på motion, Världsdagen för kulturell mångfald och Arabia Felix nationaldag.

 

 

Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 23 maj


Lördag 24 maj
Eritreas nationaldag – firar självständighet från Etiopien 1993.
Bermudas nationaldag


Söndag 25 maj
 Jordaniens nationaldag – firar landets självständighet från Storbritannien 1946.
 Argentinas nationaldag – firar revolutionsdagen.
– Mors dag – i Frankrike, Sverige. Mors dag firas på många håll i världen, fast olika dagar. Rosorna till mor kan bli en härlig efterrätt Youghurtmousse med rosenbladsmarmelad.
– Laylat al Miraj – profetens himmelsfärd (muslimer). Natten firas till minne av att profeten Muhammed av ängeln Gabriel fördes från Mecka till Jerusalem och sedan genom himlen tillbaka till Mecka. Under himmelsfärden mötte han och bad tillsammans med alla tidigare profeter. Himmelsfärden firas med särskilda böner natten före leylat al-isra wa al-miraj.


Måndag 26 maj
Georgiens nationaldag – firar självständighet från Ryssland 1918.
– Mors dag – i Polen


Tisdag 27 maj
– Mors dag – i Bolivia


Onsdag 28 maj
 
Azerbajdzjans nationaldag – firar självständighet från Ryssland 1918. Dushbara är en traditionell rätt i Azerbajdzjan. Det är degknyten fyllda med köttfärs och kryddor. Kanske något att laga till på Azerbajdzjans självständighetsdag den 28 maj. Här är recept och en film som visar hur man viker degknyten.
 
Etiopiens nationaldag
 
Nepals nationaldag – firar republikens dag.


Torsdag 29 maj
– Kristi himmelsfärd (katoliker, protestanter). Firas till minne av att Jesus lämnade jorden och steg upp i himlen. På vissa platser i Sverige firas dagen genom att man beger sig ut i natten tidigt på morgonen för att lyssna på göken som gal (så kallad gökotta). Till gökottans utflykt i naturen kan Krabbelurer eller tomteplättar passa bra.


Fredag 30 maj
 
Anguillas nationaldag, Anguilla Day – början på  revolutionen i den västindiska ön Anguilla 1967.
– La fête des voisins, grannfesten, Frankrike. En dag då man gärna kan ställa till med fest med grannarna på gatan, i huset eller området. Alla tar med sig något och bidrar till en härlig buffé, varför inte en Quiche Lorraine en fransk ost- och skinkpaj.


Lördag 31 maj


Söndag 1 juni
Samoas nationaldag
– Mjölkens dag – Smarrig smoothie – eller mjölkdrink – är bra till mellis, när man vill ha något gott och nyttigt eller vill fira mjölkens dag 1 juni. Det finns säkert hur många smoothierecept som helst. Här är ett vi tycker om.


Måndag 2 juni
Italiens nationaldag – firar att landet blev republik 2 juni 1946. Italiens nationaldag är värd att fira med en äkta italiensk Pasta al Pomodore – pasta med tomatsås. Eller kanske med en pizza från Ligurien. Eller varför inte med Gnudi di Maremma gärna tillreds i den toscanska regionen Maremma. 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *