Paraguays nationalrätt, Sopa paraguaya, kom till efter ett misstag. Namnet antyder att det skulle vara en soppa. Men inget kunde vara mer missvisande. Rätten är inte ens nära att vara en soppa, utan i själva verket ett slags majsbröd med ost och lök. Den står kanske på många bord i Paraguay på landets nationaldag den 15 maj.
Det finns en legend som berättar att den korpulente Carlos Antonio López som var diktatorisk president i Paraguay från 1844 till sin död 1862 en dag beställt en god majssoppa av sin kock.
Den arme kocken ska ha råkat lägga i för mycket majsmjöl i soppan vilket gjorde att rätten alls inte blev någon soppa. Av rädsla för Lopez ökända järnhand kom kocken på att skära upp och servera den kakliknande soppan med det nationalistiska namnet ”sopa paraguaya”.
Till kockens smala lycka gillade Lopez marknadsföringen och dessutom föll den nymodiga soppan honom på läppen – och en nationalrätt var född.
I Paraguay serveras den traditionellt som tillbehör till soppor och grillat kött, men passar även bra på frukost- eller brunchbordet. Sopaen liknar en annan majsbaserad Paraguaynsk maträtt, chipahuazu eller chipaguazu. Skillnaden är att den senare är gjord med färsk majs. Konsistensen är lite mer som en ostliknande sufflé och mindre som en välsmakande majsbröd. Denna rätt serveras ofta med paraguayansk nötköttsoppa.
En annan vanlig maträtt är grillat kött som ofta efterföljs av desserten mbaipy he-é som görs av majsmjölk och sirap.
Det paraguayanska köket använder annars mycket färska grönsaker och frukter tillsammans med kött och flodfisk. De mest populära rätterna är baserade på majs, kött av nöt, fläsk och fågel, mjölk och ost. Ris, bönor, morötter, squash, sötpotatis och tomater odlas lokalt liksom frukter som äpplen, bananer, citron, druvor, guava, mango, melon, persika, papaya, päron, ananas och plommon.
Här förmedlar vi ett recept på Sopa paraguaya från sajten food.com
Ingredienser för 6 personer:
100 g smör
1 stor gul lök, fint hackad
95 g cottage cheese eller keso
95 g riven mild ost
4 ¾ dl majsmjöl
4 ¾ dl majskorn, rivna eller 8 ¼ dl majskräm
1 tsk salt
2,4 dl mjölk
6 ägg
Gör så här:
1. Värm hälften av smöret i en stekpanna och stek löken på medelvärme tills den är mjuk men inte brun.
2. Ställ åt sidan.
3. Blanda resterande smör med cottage cheese eller keso och blanda väl
4. Tillsätt den rivna milda osten, lök, majsmjöl, majs, salt, mjölk, äggulor och blanda väl.
5. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem i smeten.
6. Häll smeten i en smord och mjölad bakplåt på 25 cm x 30 cm. Grädda i en förvärmd ugn 200 C i i 45 till 55 minuter, eller tills en tandpetare som sticks in i mitten kommer ut ren.
Källor:
http://edition.cnn.com/2014/10/09/living/paraguay-food-parts-unknown-anthony-bourdain/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Carlos_Antonio_L%C3%B3pez
http://en.wikipedia.org/wiki/Sopa_paraguaya
http://www.food.com/recipe/paraguayan-cheese-cornbread-sopa-paraguaya-161878?scaleto=6.0&st=null&mode=metric
http://www.sydamerikaresor.se/paraguay/
http://www.travelmarket.se/paraguay/c-py/reseguide.htm
http://www.foodetc.se/Paraguay.htm