Ingredienser (20 personer):
2 kålhuvuden (vanlig storlek)
1,5 kg färs (kan vara blandning av gris- eller nötkött)
5 morötter
2 dl ris
2 dl mjöl
2 kg potatis
3 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche
1 burk krossade tomater
salt, peppar
50 g färsk dill
Gör så här:
- Koka kålhuvudena i cirka 20 min tills bladen är mjuka (ta av yttersta bladen varefter de kokats mjuka och lägg upp på en tallrik, brukar ta 5 minuter ungefär)
- Hacka köken och bryn den till den blir genomskinlig
- Bryn färsen
- Koka riset
- Blanda riset med den stekta löken, färsen och vitlöken samt peppar och salt
- Lägg färsfyllningen i kålbladen och rulla ihop.
- Lägg kåldolmarna tätt i en kastrull, fyll på med vatten och lägg i slantade morötter.Låt detta sjuda 15 minuter
- Koka potatisen
- Blanda crème fraiche med krossade tomater och lite vatten. Häll såsen på kåldolmarna och låt dem sjuda i ytterligare 5 minuter
- Servera Balandėliai med varm potatis och dekorera med dill.