Högtider att uppmärksamma från 27 mars till 6 april

I morgon lördag 28 mars är det Världsnaturfondens Earth hour – vi har listat en rad klimatsmarta recept från WWF från tidigare år. Natten till söndag blir det sommartid – så glöm inte att ställa fram klockan en timme när du ändå ställer fram grillen och sommarmöblerna. De närmsta tio dagarna är det endast två länder som har nationaldag, men på onsdag kan vi busa och luras på Första april. Ytterligare ett nyår finns att fira, Kah b-Nisan, Akitu, det Assyriska nyåret liksom flera religiösa högtider. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

Grillen ska fram ur förrådet – natten till söndag är det dags att ställa fram klockan en timme när det blir sommartid. Foto: Caroline Maino

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 27 mars 


Lördag 28 mars
– Earth Hour – Världsnaturfondens initiativ Earth Hour är världens största miljömanifestation då hundratals miljoner människor världen över visar sitt engagemang för klimatet genom att släcka ljuset under en timme, mellan 20.30 och 21.30. Här förmedlar vi WWF:s recept för 2018 års klimatsmarta och goda Earth hour brownies. Låt dig även inspireras av WWF:s Earth Hour receptfolder för 2018 som vill inspirera till goda och klimatsmarta recept. Här förmedlar vi WWF:s Earth Hour-meny för 2017, med grillad savoykål med kapris och citron till förrätt, Earth bourguignon till huvudrätt och avsluta med Blåbärspannkakor med chokladsås. Här förmedlar vi WWF:s Earth Hour-recept för 2016: Börek på fårost & spenat med färgstark bönsallad, Mandelbullar med tomatbulgur och böncrème, Vinnande morotssoppa med kokos/apelsin och naanbröd med linsdipp, Stekt gnocchi med frästa medelhavsgrönsaker, Kokospannacotta med fräsch fruktsallad. Här förmedlar vi även recept till 2015-års Earth Hour-bakelse, Raw äppelpaj samt 2014-års Earth Hour-bakelsen – ingen av dem behöver gräddas i ugn.


Söndag 29 mars
– Internationella dagen till minne av offren för kemisk krigföring (FN)
– Sommartiden börjar natten till söndag. Glöm inte att ställa fram klockan när du ställer fram grillen. Sesammarinerade biffspetten med smak av vitlök och ingefära kan passa bra att inviga grillsäsongen med.


Måndag 30 mars


Tisdag 31 mars
Amerikanska Jungfruöarnas nationaldag* – Transfer Day, firar överföring från Danmark till USA 1917. Här förmedlar vi ett recept på Karibisk majssoppa.
Mors dag Irland, Storbritannien, Nigeria (firas fjärde söndagen i lent, perioden motsvarande fastan).


Onsdag 1 april
Första april, firas i många länder* Eftersom man i Frankrike säger ”poisson d´avril” (som betyder april-fisk) till den man lurar på första april, kan väl fisk passa bra att äta just den 1 april och till exempel denna smarriga rätt, torsk eller kummel med tomat-baconsås och ansjovis.
Kah b-Nisan, Akitu, Assyriska nyåret. I år blir det år 6770.* Assyrier/syrier världen över firar nyåret Akitu. Assyrier och syrianer tillhör samma folkstam och har sitt geografiska ursprung i forntidens Mesopotamien, som motsvarar delar av dagens Iran, Irak, Syrien och Turkiet. I Sverige lever idag cirka 100 000-120 000 assyrier/syrianer. Kultursmakarna kan tipsa om grönsaksrätten Tabuolle, och två varmrätter – Frike med kött, mandel och pinjenötter samt Auberginegryta med lamm.


Torsdag 2 april
– Världsautismdagen* (FN)
– Sizdah bedar* – en persisk, iransk och kurdisk nyårstradition. Sizdah Bedar är en traditionell festival som inträffar den trettonde dagen efter Newroz, det persiska nyåret.
– Rama Navami – guden Ramas födelse (hinduer). Den ädla och rättrådiga Rama, guden Vishnus sjunde avatar, föddes denna dag. Många hinduiska tempel smyckas med blommor och man läser ur skriften ramayana som handlar om Ramas öden och äventyr.


Fredag 3 april
– Kärlekens dag* – Kärlekens dag firas den 3 april varje år och dagen ska inte blandas ihop med Alla hjärtans dag. Kärlekens dag firas dock på samma vis som Alla hjärtans dag, genom att sprida kärlek omkring oss. En kärleksmumskaka förgyller säkert dagen.


Lördag 4 april
Senegals nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1960.
Morotens dag*, firas sedan 2003. Morötter är nyttigt och cupcakes är gott. Dessa morotscupcakes hittade vi på sajten Leilas.se och de kanske kan passa att fira Morotens dag med. Morotskakan är en favorit ända sedan andra världskriget. Gör gärna Morotsslantar med crème fraiche som tillbehör till middagen.
Qingming, Kina – gravstädningsdagen, gravsopardagen eller förfädersdagen, kombinerar sorg och glädje. Vemodet och sorgen över de döda blandas med lycka och skratt inför den kommande våren. Zongzi (粽子) är ett slags klibbigt ångkokt ris som är invirat i bambublad. Zongzi äts gärna i Zheijangprovinsen när det är Quingmingfestivalen, gravstädningsdag, i Kina, vilket vanligen är 4 eller 5 april.


Söndag 5 april
Palmsöndag (katoliker, protestanter) – inleder påskveckan. Dagen firas till minne av när Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Palmsöndagen inleder stilla veckan, som avslutas med påsk, då Jesus dog på korset på Långfredagen och återuppstod på Påskdagen.


Måndag 6 april
– Mahavir Jayanti, Mahaviras födelsedag (jainister) – Mahavira var en indisk vishetslärare och grundaren av jainismen. Jainismen har en hel del gemensamt med buddhismen, men har ett ännu större fokus på ahimsa, ickevåld. Munkar och nunnor inom jainismen gör sitt yttersta för att undvika att döda ens de minsta livsformer, exempelvis genom att sopa marken framför sig där de går. Vissa jainistiska munkar går också himmelsklädda, det vill säga nakna, som ett sätt att övervinna alla begär till materiella ting – även kläder, berättar Multireligiösa almanackan.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *