Högtider att uppmärksamma från 1 till 11 mars

I dag fredag är det Baba Marta – när våren välkomnas i Bulgarien. I helgen laddar skidfantaster för Vasaloppet som fyller 95 år i år. I veckan är det Fettisdagen   samtidigt som det är  Karneval i stora delar av den katolska världen och Maslenitsa eller pannkaksveckan startar i Ryssland och hinduer firar Maha Shivaratri – Shivas stora natt. Här hemma i Sverige är våren tidigare än annars säger meteorologerna och vintergäck och snödroppar håller med.
Den närmsta tiden finns bland annat fyra nationaldagar att fira. Dessutom firar ostbågen och punchrullen sina dagar i veckan liksom tomatsåsen plus att ett antal länder firar Mors dag. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

Vintergäck i februari i Stockholm skvallrar om en tidig vår.
Foto: Caroline Maino

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 1 mars
Baba Marta,*, välkommen våren! firas i Bulgarien. Yoghurtsoppan Tarator är väldigt populär i landet.
Bosnien Herzegovina firar självständighetsdag* till minne av då landet blev självständigt från Jugoslavien 1992.
Antikens Rom firade nyår den 1 mars. Namnen på våra månader kommer också från den tiden.
– Internationella dagen mot diskriminering (FN).


Lördag 2 mars
– Texas nationaldag, vid sidan om USA:s 4 juli.


Söndag 3 mars
Bulgariens nationaldag* – firar självständighet från Osmanska riket 1878. Yoghurtsoppan Tarator är väldigt populär i landet.
Mors dag i Georgien*.
– World wildlife day* (FN)
– Världsnaturdagen (WWF)
– Hinamatsuri (japansk tradition) – Dockfestivalen, firar flickor och man ber för deras fortsatta hälsa och lycka.
– Mandelkubbens dag*
– Vasaloppet – körs den första söndagen i mars. Loppet går de nio milen från Berga By i Sälen till Mora. Blåbärssoppa och Vasaloppet hör ihop sedan 1958. Här är ett recept för soppa på dessa nyttiga bär. Läs Lars Nicanders artikel från 2014, när Vasaloppet fyllde 90 år.


Måndag 4 mars
Guam – firar självständighetsdagen den 1:a måndagen i mars. Passa gärna på att test en populär kycklingrätt med ananas och kokos denna dag.
– Bananens dag*
Maslenitsa, pannkaksveckan, smörveckan, Ryssland. Den firas i år från 4 till 10 mars. Den firas sju veckor före den ortodoxa kyrkans påsk. Man brukar också säga att det är under vinterns sista vecka. Blinier, ryska boveteplättar, kan avnjutas hela veckan med många olika tillbehör – kaviar och lök eller hallonsylt och grädde och mycket mer.
Maha Shivaratri – Shivas stora natt (hinduer). Denna dag firas guden Shiva med en högtid som varar ända fram till följande morgon. Den hängivne håller sig vaken hela natten, mediterar och sjunger heliga mantran. Ritualen utförs var tredje timme. Det är också brukligt att fasta. Denna hinduiska festival firas före vårens ankomst och är en stor helgdag, framför allt i Indien och Nepal, och en högtidlig påminnelse om att övervinna mörker och okunnighet. För att fira denna dag förmedlar vi tre recept; Dal Bhat, Thukpa och Momos.


Tisdag 5 mars
– Ostbågens dag* – för att göra egna ostbågar behöver du en högtrycksmaskin, men vi kan tipsa om recept på förrätt hos matklubben.se.
Karneval, (katoliker) – firas i flera dagar i stora delar av den katolska världen. Har startat tidigare i veckan eller i månaden i en del länder. Firandet avslutas med Mardi gras, den feta tisdagen – Fettisdagen, i år den 5 mars. Här förmedlar vi ett recept på Sauerkraut, potatisstomp och Bratwurst – perfekt karnevalsmat. Friterade krabbeln är söta och feta och är traditionella karnevalsbakverk.
Fettisdagen – Semlor äter vi i Sverige traditionellt på Fettisdagen, dagen som inleder fastan sex veckor före påsk. Här är ett recept på 26 semlor.
– Internationella pannkaksdagen med pannkaksloppet, och fettisdagen firas samma dag. Gör till exempel Clatitie – rumänska pannkakor, Polska pannkakor med kvark och russin, Ålandspannkakan med sviskonkompott och grädde,
– Mardi gras, (katoliker, protestanter)


Onsdag 6 mars
Ghanas nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1957. Fufu – gröten som blir sked – är landets nationalrätt.
– Askonsdagen (katoliker, protestanter). Dagen inleder den fyrtio dagar långa fastan inför påsk. Askan symboliserar död och manar till eftertanke kring hur vi lever våra liv. Det centrala är att avstå från det oviktiga i livet och prioritera det viktiga, som relationen till Gud.


Torsdag 7 mars
Punschrullens dag* – kakornas pytt-i-panna gör du själv med detta recept.
– Regaip kandili (sunnimuslimer) – Ångerns och förlåtelsens natt. Den infaller natten till fredag. Markerar början av tre heliga månader och att Ramadan sedan följer.


Fredag 8 mars
Internationella kvinnodagen* – firas sedan många år på många håll i världen. Läs mer om vad Kurdo Baksi och Bönor för bönor gör denna dag.
Mors dag i Afhanistan, Albanien, Kosovo, Armenien, Azerbaijan, Bosnien Herzegovina, Bulgarien, Kroatien, Kazakhstan, Laos, Makedonien, Modlavien, Montenegro, Rumänien, Slovenien, Serbien, Tajikistan, Vietnam*.


Lördag 9 mars
Tomatsåsens dag* – Tomater är nyttiga och här är ett smarrigt recept på Färsk tomatsås.


Söndag 10 mars
– Harriet Tubman-dagen (USA) – Harriet Tubman, föddes som Araminta Harriet Ross omkring 1822 i Maryland och avled 10 mars 1913 i Auburn, New York. Hon var en afro-amerikansk frihetskämpe och slaverimotståndare och var även känd som Black Moses eller Moses of her People. 2016 bestämdes att Tubman ska bli den första svarta kvinnan på en amerikansk dollarsedel. Tubman ska ersätta Andrew Jackson på 20-dollarsedlarna som introduceras 2020, när USA firar 100-årsjubileum med kvinnlig rösträtt.
Maslenitsa, pannkaksveckan, smörveckan avslutas, Ryssland. Den firas i år 2019 från 4 till 10 mars. Den firas sju veckor före den ortodoxa kyrkans påsk. Man brukar också säga att det är under vinterns sista vecka.


Måndag 11 mars
– Rena måndagen (ortodoxa) är normalt en dag som är en fullständig fastedag (då ingen föda bör intagas). Starten på fastan 40 dagar före den ortodoxa påsken. Här förmedlar vi några recept för fastan ur Kokbok för fastan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *