Madagaskars nationaldag är den 26 juni

Madagaskar är världens fjärde största ö och ligger i Indiska oceanen cirka 50 mil från det afrikanska fastlandet. Nästan exakt lika långt som Sverige. Från år 1896 var Madagaskar en fransk koloni. 1960 blev landet en självständig republik och firar sin nationaldag den 26 juni.

På Madagaskar har en unik flora och fauna utvecklats sedan ön avskildes från de afrikanska och asiatiska kontinenterna för 160 miljoner år sedan.

Den etniskt blandade befolkningen har såväl afrikanska som indonesiska inslag. Madagaskar har gott om mineraler och bördiga jordar, men politisk instabilitet har hämmat den ekonomiska utvecklingen. En svag statsmakt har enligt Utrikespolitiska Institutet under 2010-talet möjliggjort illegal rovdrift på naturtillgångar.

Apbrödsträd på Madagaskar
Foto: Bernard Gagnon

Några av Madagaskars största miljöproblem är vattenföroreningar, att flera arter i öns unika flora och fauna är hotade samt jorderosion på grund av skogsavverkning. Flera arter hotas av regionens urbanisering och svedjebruk. Madagaskars regering förankrade miljöbevarande insatser i landets författning men en ökad befolkning och fattigdom begränsar styrelsens möjligheter. Enligt Världsbanken har Madagaskar ”världsrekord i erosion” av bördig jord.

Apbrödsträd, baobabträd, är höga träd som finns på savannen suger upp en enorm mängd vatten så att den klarar långa torrperioder. Trädet som är mjukt och lätt har varit ett bra val att skära ut kanoter av och den stora, rymliga stammen holkas ibland ur och används som busskur eller toalett. Basten ifrån trädet har använts till att göra rep. Bark och löv har nyttjats i mediciner och lim. Apbrödsträdet är karaktärsträd för de afrikanska savannerna. Frukterna, apbröden, är c:a 40 cm långa, gurkliknande och ätliga.

Maten på Madagaskar är het
På Madagaskar är en bra måltid en stor måltid. Madagskarisk matlagningen grundar sig på att servera stora mängder med ris tillsammans med sås, kött, grönsaker och kryddor.

Lokala specialiteter är t.ex. ro; en blandning av kryddor och blad med ris. Ravitoto är kött och blad kokade tillsammans. Kitoza är långa strimlor av rökt, torkat eller stekt kött. Varenga är biff skuren i små bitar, kokad, strimlad och sedan rostad tills den är gyllenbrun. Man äter även curry, franskinspirerad mat, fisk och skaldjur.

Litchifrukter
Foto: B Navez

Människorna på ön tycker mycket om het mat och serverar ofta maträtterna tillsammans med stark peppar. Därför kan det passa med en uppfriskande dessert med frukt.

Vissa kallar Madagaskar för vanilj-ön och efterrätterna är vanligen olika frukter, smaksatta med vanilj.

Här länkar vi till ett recept på en exotisk fruktsallad med litchifrukt och vanilj.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *