”Luddes kalasbiffar”

Luddes kalasbiffar med kikärtor Foto: Caroline Juhlin

4 portioner

  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 burkar kokta kikärtor à 400 g
  • 1/2 citron
  • 1 dl havremjöl eller -gryn
  • 2 msk vita chiafrön
  • 4 msk potatismjöl/maizena
  • 1,5 msk spiskummin
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk sambal oelek
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl kikärtsspad
  • 4 msk tahini
  • 1 kruka finhackad persilja

Gör så här:

  1. Grovriv morötterna, hacka lök och riv/pressa vitlöken.
  2. Bryn/fräs dessa mjukt i valfri olja i stekpanna. Ställ åt sidan.
  3. Mixa kikärtorna med olivoljan, citronsaften, kikärtsspadet och tahinin i matberedare med knivarna till en massa och tillsätt mot slutet alla övriga ingredienser.
  4. Häll över massan i en bunke och tillsätt lök- och morotsfräset. Blanda väl med en slev.
  5. Låt svälla i 30-60 minuter eller över natten.
  6. Forma till biffar och stek i valfri olja.

Receptet är hämtat ur Täby Enskilda gymnasiums kokbok ”Kultur och koriander” där detta recept även finns för 1 000 portioner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *