Thukpa – nepalesisk grönsakssoppa

Thupka
Foto: Rajivkilanashrestha

Thukpa kan lagas på många sätt, men innehåller oftast olja, vitlök, kryddor, nudlar, grönsaker och färska örter. Det finns många recept på Thukpa med kyckling, men här förmedlar vi ett vegetariskt recept.

4 personer:
250 gram nudlar
4 msk rapsolja
4 klyftor hackade vitlöksklyftor
2 tsk malen koriander
1 tsk malen
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk malen kummin
0,5 tsk chilipulver
1 msk hackad färsk ingefära
1 stor lök delad i fyra klyftor
1 stor morot skuren i strimlor
150 gr champinjoner skurna i strimlor
Salt
2 påsar babyspenat (à 65 g)
Färsk hackad koriander
4 salladslökar

Gör så här:

  1. Koka nudlarna al dente. Häll av vattnet och spola av nudlarna med kallt vatten. Tillsätt lite olja, rör om och sätt nudlarna åt sidan.
  2. Hetta upp en tjockbottnad gryta, tillsätt olja och hackad vitlök och bryn den i 20 sekunder.
  3. Tillsätt kryddor och bryn i ytterligare 30 sekunder.
  4. Tillsätt hackad ingefära, klyftad lök, strimlad morot, strimlade champinjoner och 1 tsk salt.
  5. Rör om och bryn i 10 minuter.
  6. Tilsätt 1,5 liter kokande vatten.
  7. Lägg på locket och koka alltsammans i 10 minuter. Nu bör morötterna vara mjuka.
  8. Tillsätt spenat, hackad koriander, salladslök, nudlar och ytterligare 1 tsk salt. Blanda och låt koka 30 sekunder. Ta av grytan direkt och servera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *